Prvou premiérou v novej sezóne v ŠD bude Figarova svadba

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:20 • 2 min
Prvou premiérou v novej sezóne v ŠD bude Figarova svadba

Prvou premiérou v novej sezóne v ŠD bude Figarova svadba

slovakia

left justify in out

img

Prvou premiérou tohtoročnej sezóny v Štátnom divadle (ŠD) v Košiciach bude premiéra opery Wolfganga Amadea Mozarta Figarova svadba. Toto známe operné dielo sa na jeho dosky vracia po viac ako desiatich rokoch.
Najnovšiu inscenáciu pripravuje realizačný tím vedený režisérom Gustávom Herényim. „Predstavenie bude, samozrejme, klasické. Ja mám rád tú dobu, to obliekanie. Sú to roztomilé kostýmy,“ priblížil Herényi svoju koncepciu. Ako dodal, Figarova svadba je síce jednou z najhranejších Mozartových opier, ale pri každom naštudovaní sa dá objaviť niečo nové. „Verím, že sa nám to aj podarilo. To nové môže byť najmä v hereckej stránke. Je to pre spevákov pomerne dlhé a ťažké predstavenie a navyše ho treba dobre zahrať, aby to naozaj bola komédia na zabavenie,“ povedal režisér.
Prácu so súborom Opery ŠD Košice si režisér Herényi pochvaľoval. „Urobili kus dobrej práce už v príprave a prišli naozaj s naštudovanými vecami. Je to taká opera, ktorá sa naozaj nedá aranžovať tak, že speváci majú texty v ruke,“ dodal Herényi.
Hudobné naštudovanie má v rukách nový šéf Opery ŠD Paolo Gatto, o scénu sa postará Milan Ferenčík a o kostýmy Danica Hanáková. V hlavných úlohách sa predstavia domáci aj hosťujúci sólisti. V postave Grófa Almavivu budú alternovať Ludovic Kendi, Pavol Remenár a Ľubomír Popík, v postave Grófky Lucia Knoteková a Ivana Krejčiříková, v úlohe Zuzanky Lenka Máčiková, Janette Zsigová a Zuzana Rašiová. Figara si zahrajú Marián Lukáč, Martin Malachovský a Marek Gurbaľ. Premiéra bude 8. októbra o 19.00 h v Historickej budove ŠD Košice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies