Prvou premiérou v DJGT bude Denník Anny Frankovej

NETKY.SK • 12 Október 2016, 15:46 • 2 min
Prvou premiérou v DJGT bude Denník Anny Frankovej

BANSKÁ BYSTRICA - Denník Anny Frankovej bude prvou premiérou Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene v 68. divadelnej sezóne.

slovakia

left justify in out

„Originálna nová dramatizácia režisérky Júlie Rázusovej tlmočí Denník Anny Frankovej do sviežeho javiskového diela so silnými metaforami. Anna Franková sa stala zosobnením obdivuhodnej sily mladého dievčaťa, ktoré si dokázalo zachovať optimizmus a ducha slobody. Diváci môžu sledovať príbeh kombinujúci prvky fantázie, drsnej reality, snívania, humoru, filozofických otázok i scénických prekvapení,“ charakterizovala novú hru dramaturgička divadla Uršuľa Ferenčuková. Hosťujúca režisérka obsadila do inscenácie domácich hercov Dominiku Výrostek Misárovú, Katarínu Čudejkovú, Ondřeja Daniša, Danu Karolovú, Mareka Rozkoša, Richarda Sanitru, Janu Pilzovú a Jána Marcineka. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová, autorkou scénickej hudby je Lucia Chuťková. Premiéra sa uskutoční v piatok 14. októbra o 18:30 a prvá repríza je na programe v sobotu 15. októbra v tom istom čase.

 

Denník Anny Frankovej sa veľmi rýchlo zaradil medzi najpútavejšie diela na tému holokaustu a druhej svetovej vojny. K nadčasovosti prispel výrazne aj fakt, že nejde o literárnu fikciu, ale o autentický zachovaný denník. Anna Franková mala trinásť rokov, keď si začala zapisovať svoje každodenné sny, túžby a tajomstvá. Anna rozmýšľa o svojej povahe, o tom, čo ju núti viesť hádky s matkou, prečo ju stále porovnávajú so staršou sestrou, o dôvere k otcovi, o hlbokých očiach filmových hviezd aj o tom, ako môže chutiť prvý bozk. Len mimochodom spomína hlad, prísny denný režim, ostreľovanie, represie a zákony Tretej ríše. Anna si totiž píše denník počas druhej svetovej vojny a hoci sa necíti byť iná ako rovesníčky, s ktorými vyrastala, jej pôvod ju odsudzuje ako menejcennú. V rokoch 1942 – 1944 nevyšla Anna ani raz z úkrytu, ktorý dvom židovským rodinám poskytli holandskí priatelia. Vo svojom denníku sa však vznáša na krídlach fantázie a v každej situácii vie nájsť krásu života. Jej denníkové zápisky sa náhle končia a až z historických materiálov sa dozvedáme o jej konci v koncentračnom tábore. Anna Franková sa stala univerzálnym zosobnením optimizmu a sily mladého dievčaťa.

 

„Divadelné stvárnenie Júlie Rázusovej ponúka koncentrovanú umeleckú metaforu. Príbeh vzbudzuje mnohé filozofické otázky a témy na zamyslenie - akí by sme boli my v hraničných situáciách, či ako by sa mohol vyvíjať život hrdinky v paralelnej realite. Silná výpoveď sa s ľahkosťou strieda s fantáziou, humorom i scénickými prekvapeniami. Inscenácia je určená pre všetky generácie, zvlášť ju však odporúčame pre študentov a rovesníkov Anny Frankovej, pričom je možná diskusia s tvorcami po skončení predstavenia,“ približuje umelecké i ľudské posolstvo diela Ferenčuková. „Súčasná radikalizujúca sa Európa bola pre mňa impulzom k voľbe práve príbehu denníka Anny Frankovej z ponuky dramaturgie zvolenského divadla. Presvedčenie mladého dievčaťa, že ľudia sú napriek všetkým spoločensko-politickým okolnostiam druhej svetovej vojny vo svojom vnútri dobrí, je dráždivým a podnecujúcim ľudským faktorom pre súčasného Európana,“ povedala na margo spracovanej témy režisérka.

 

Júlia Rázusová patrí k silnej mladej režisérskej generácii. Je absolventkou bratislavskej VŠMU s medzinárodnými skúsenosťami. Je tiež spoluzakladateľkou a umeleckou šéfkou Prešovského národného divadla, ktoré je platformou pre otvorené formovanie generačnej výpovede. Spolupracovala s Divadlom Astorka Korzo ´90, s divadelnými súbormi v Nitre, Prešove, Košiciach a režírovala aj v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Jedna z jej nedávnych úspešných réžií je hra Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej v Štátnom divadle Košice. V DJGT realizovala v roku 2013 projekt scénického čítania Šesť autorov hľadá postavy a aktuálne Denník Anny Frankovej.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies