Prvky na ochranu vtákov nainštaluje na vedenie špeciálny dron

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 15:34 • 2 min
Prvky na ochranu vtákov nainštaluje na vedenie špeciálny dron

BRATISLAVA - Inštaláciu prvkov na ochranu vtáctva na vedení pod napätím pomocou špeciálne skonštruovaného drona (UAV) vyskúša vo štvrtok organizácia Ochrana dravcov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ukážka v obci Lemešany (okr. Prešov) je súčasťou projektu LIFE Energia, ktorý sa s podporou Európskej komisie uskutočňuje od septembra minulého roka s cieľom chrániť vtáctvo pred nárazmi do vedení vysokého napätia. Na projekte sa podieľa aj Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR. Na ukážke inštalácie pomocou dronu sa zúčastnia distribučné a prenosové spoločnosti aj zo zahraničia, pretože toto inovatívne riešenie vzbudilo veľký záujem.

 

Vďaka ochranným prvkom sú elektrické vedenia pre vtáky viditeľnejšie a nedochádza tak ku kolíziách, čím sa podarí zachrániť až tisíce vtákov ročne. Existuje viacero spôsobov, ako zviditeľniť nadzemné elektrické vedenia na problematických úsekoch. Používajú sa napríklad letecké gule, špirály rôznych veľkostí a tvarov, vlajky, neoprénové pásy alebo plastové prvky s odrazkami. V mnohých prípadoch znižujú úmrtnosť vtáctva o 90 až 95 percent. Projekt LIFE Energia sa uskutočňuje v trinástich chránených vtáčích územiach na juhozápade a juhovýchode Slovenska, kadiaľ vedú dôležité migračné trasy a kde sa nachádzajú významné hniezdne i potravné biotopy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies