Prví Sýrčania odcestovali z Jordánska do USA v rámci urýchleného presídľovania

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 20:24 • 2 min
Prví Sýrčania odcestovali z Jordánska do USA v rámci urýchleného presídľovania

AMMÁN - Prvá sýrska rodina odcestovala dnes v rámci programu urýchlenia relokácie utečencov z Jordánska do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra AP informovala, že Ahmad Abbúd s manželkou a piatimi deťmi ušli zo sýrskeho Homsu a v Jordánsku žili v meste Mafrak severne od Ammánu. Muž tam však nenašiel prácu a rodina žila z potravinových poukážok.

 

Dnes odcestovali z Jordánska do Kansas City v americkom štáte Missouri. Pred nástupom do lietadla 45-ročná hlava rodiny povedala, že "Amerika je krajinou slobody a demokracie... a my sa tešíme, že tam budeme mať dobrý život". Najskôr sa však bude musieť naučiť po anglicky. "Som pripravený sa v USA integrovať a začať nový život," citovala ho AP.

 

Od októbra 2015 presídlili z Jordánska do USA 1000 sýrskych utečencov. Od februára tohto roku funguje v jordánskej metropole Ammáne dočasné prijímacie centrum, ktoré má za úlohu urýchliť proces presídľovania utečencov do USA a pomôcť splniť cieľ ohlásený prezidentom USA Barackom Obamom. Podľa neho Spojené štáty prijmú do 30. septembra 10.000 Sýrčanov. V ammánskom centre denne absolvuje pohovory asi 600 Sýrčanov. Veľvyslankyňa USA v Jordánsku Alice Wellsová povedala, že dočasné stredisko bude fungovať do 28. apríla.

 

Regionálna koordinátorka pre utečencov na americkej ambasáde v Ammáne Gina Kassemová pre AP uviedla, že cieľový počet 10.000 Sýrčanov sa vzťahuje na Sýrčanov žijúcich po celom svete. Väčšina však do USA presídli z Jordánska.

 

"Tých 10.000 nie je minimum ani maximum a je možné, že sa tento počet ešte zvýši," povedala médiám. Zdôraznila, že zvyčajný proces presídlenia trvá 18 až 24 mesiacov, s pomocou dočasného centra v Ammáne sa však operácia skráti na tri mesiace. Dodala, že Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyberá na presídlenie najzraniteľnejšie prípady a následne ich odovzdáva americkým orgánom na posúdenie.

 

Jordánsko prijalo okolo 635.000 z vyše 4,7 milióna sýrskych utečencov registrovaných v UNHCR, ktorí ušli pred vojnou vo svojej krajine. Celkový počet Sýrčanov v Jordánsku však prevyšuje 1,2 milióna. Tento počet zahŕňa aj tých, ktorí dorazili do Jordánska ešte pred vypuknutím konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies