Prví rómski absolventi SOŠ technickej dostali výučné listy

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 12:50 • 2 min
Prví rómski absolventi SOŠ technickej dostali výučné listy

Prví rómski absolventi SOŠ technickej dostali výučné listy - Zaujímavosti O tom, že aj rómski žiaci môžu byť vo vzdelávaní zodpovední a šikovní, hovoril dnes riaditeľ vysunutého pracoviska Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Kecerovciach v okrese K

slovakia

left justify in out

img

O tom, že aj rómski žiaci môžu byť vo vzdelávaní zodpovední a šikovní, hovoril dnes riaditeľ vysunutého pracoviska Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Kecerovciach v okrese Košice-okolie Ján Pituch. Prvým absolventom odovzdal dnes záverečné vysvedčenia a výučné listy. Spolu 19 rómskych dievčat sa po dvoch rokoch vyučilo v odbore výroba konfekcie a 13 chlapcov získalo zručnosti v stavebnej výrobe.
"Dochádzka i správanie boli veľmi dobré, čiže môžu byť príkladom aj pre ostatných žiakov. Treba vyzdvihnúť ich aktivitu a zodpovedný prístup počas celého štúdia," povedal pre TASR Pituch. Chlapci sa podľa neho môžu uplatniť v stavebnom odvetví a ponúknuť svoje zručnosti firmám. Dievčatá majú šance v odevníckom sektore či vo vlastnom podnikaní. "Svoje znalosti budú môcť využiť aj pre svoju rodinu, deti," pokračoval.
Absolventi sa hlásili zo Základnej školy v Kecerovciach, ktorú navštevuje približne 730 žiakov, z toho 700 rómskych. Podľa Pitucha vysunuté pracovisko košickej SOŠ na Kukučínovej zriadili v Kecerovciach preto, aby rómski žiaci nemuseli mať náklady na dopravu či iné výdavky. "Hlavným poslaním je, aby títo žiaci nezostali na úrade práce a nežiadali od štátu sociálnu podporu či dávky na aktivačnú činnosť," zdôraznil Pituch. Podľa neho ide o to, aby sa vzdelávali a získali možnosť zamestnať sa. 
Kecerovskí žiaci sú veľmi usilovní. "Dá sa s nimi pracovať, dajú sa výchovne tvárniť a nemáme s nimi problém v porovnaní s inými žiakmi," pochválil riaditeľ. Veľkú podporu má škola aj od rodičov týchto žiakov. "Uvedomili si, že ich deti nebudú v živote zamestnané, ak nebudú mať kvalifikáciu," vysvetlil Pituch. Riaditeľ má do budúcnosti ďalšiu víziu - prijímať naďalej všetkých žiakov, ktorí sa zo ZŠ v Kecerovciach prihlásia na túto strednú školu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona