Prví ľudia by sa mohli dostať na Mars v roku 2025

NETKY.SK • 11 December 2013, 13:58 • 2 min
Prví ľudia by sa mohli dostať na Mars v roku 2025

BRATISLAVA - Holandský projekt Mars One plánuje poslať prvých ľudí na Mars v roku 2025.

slovakia

left justify in out

Šéf projektu Bas Lansdorp sa v utorok vo Washingtone nechal počuť, že o samotnú kolonizáciu má záujem viac ako 200-tisíc dobrovoľníkov, a to napriek tomu, že cesta späť nie je súčasťou plánu. Jednosmerný let totiž výrazne zníži náklady celej misie. Obdobie podávania prihlášok sa už skončilo, pričom úspešní uchádzači by sa mali dozvedieť o postupe do druhého výberového kola už koncom tohto roka.

Kedy presne sa na Mars dostanú ľudia, však závisí aj od toho, či sa vydarí prvá časť misie. V rámci nej v roku 2018 poputujú bez posádky na červenú planétu pristávací robot a komunikačný satelit. "Je to najdôležitejší a najťažší krok vedúci k vyslaniu ľudí na Mars," povedal Lansdorp. Prieskumník Mars One bude mať robotickú ruku s kamerou, ktorá bude nakrúcať súvislý videozáznam, a tiež sa prostredníctvom experimentu pokúsi demonštrovať možnosť výroby vody na povrchu Marsu. "Najvyššou prioritou je mať na Marse vodu," vysvetlil Lansdorp. Spomínaný komunikačný satelit by vraj mal byť ako prvý synchrónny a zabezpečovať živé vysielanie z Marsu. 

Rozpočet, ktorý bude projekt Mars One potrebovať na vyslanie prvých ľudí na červenú planétu, predstavuje šesť miliárd dolárov (v prepočte približne 4,36 miliárd eur). Lansdorp odmietol prezradiť, koľko peňazí sa už podarilo zabezpečiť od partnerov a sponzorov, avšak dodal, že verejnosť zatiaľ prispela sumou 200-tisíc dolárov (zhruba 145-tisíc eur). Jedným z hlavných zdrojov financií by pritom mal byť spomínaný videozáznam, ktorý poskytne unikátne zábery. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona