Prví americkí vojaci idú na Blízky východ cvičiť sýrskych povstalcov

NETKY.SK • 24 Január 2015, 10:30 • 2 min
Prví americkí vojaci idú na Blízky východ cvičiť sýrskych povstalcov

WASHINGTON - Prvých asi 100 amerických vojakov odcestuje tento víkend na Blízky východ, aby pripravili výcvikovú misiu pre sýrskych povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Baššára al-Asada aj proti extrémistom zo skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

V piatok o tom informoval hovorca Pentagonu, admirál John Kirby. Výcviková misia nebude prebiehať v Sýrii, ale v susedných krajinách ako Turecko, Katar alebo Saudská Arábia. "Prvých 100 vojakov pripraví výcvikové miesta na príchod ďalších posíl," povedal Kirby bez toto, aby špecifikoval, kde presne bude výcvik prebiehať. Celkovo sa na misii zúčastní asi 1000 amerických vojakov, ktorí budú na Blízky východe prichádzať postupne.


Výcvikový program je súčasťou boja proti militantom z IŠ, proti ktorým USA podnikajú letecké útoky v Sýrii aj v Iraku. Pentagon odhaduje, že počas prvého roka vycvičí vyše 5000 sýrskych povstalcov, pričom cieľom je vycvičiť celkovo asi 15 000. Tento počet by mohol efektívne zasiahnuť proti IŠ a získať späť územia, ktoré v posledných mesiacoch ovládol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona