Prvému českému prezidentovi Havlovi odhalili v americkom Kongrese bustu

NETKY.SK • 20 November 2014, 06:37 • 2 min
Prvému českému prezidentovi Havlovi odhalili v americkom Kongrese bustu

WASHINGTON - Zosnulému českému a československému prezidentovi Václavovi Havlovi v stredu odhalili bustu priamo v budove amerického Kongresu.

slovakia

left justify in out

Tejto pocty sa mu pritom dostalo len ako štvrtému Európanovi. "Schádzame sa tu, aby sme ocenili veľkého hrdinu, človeka a dramatika," uviedol na slávnostnom akte predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner, ktorého cituje český spravodajský portál iDNES.cz. Na slávnosti sa okrem iných zúčastnili aj český premiér Bohuslav Sobotka alebo bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová pochádzajúca z Česka. "Je nám obrovskou cťou, že si môžeme uctiť tohto človeka, ktorý žil život plný paradoxov. Zvíťazil vďaka pravde - jedinej zbrani, ktorú proti nemu komunizmus nemohol použiť," dodal Boehner.

 

Havel zomrel vo veku 75 rokov 18. decembra 2011. Spisovateľ, dramatik, posledný prezident Československa a prvý prezident České republiky sa narodil 5. 10. 1936 v známej pražskej podnikateľskej rodine. Počas Pražskej jari pôsobil v Klube nezávislých spisovateľov a Klube angažovaných nestraníkov. S nástupom tzv. normalizácie, ktorá nasledovala po invázii vojsk Varšavskej zmluvy musel opustiť divadlo.

 

Následne sústavne vystupoval proti politickej represii. V roku 1975 napísal otvorený list prezidentovi Gustavu Husákovi. Vyvrcholením jeho politickej aktivity v tejto dobe bolo publikovanie Charty 77. Bol jedným zo zakladateľov tejto iniciatívy a jedným z jej prvých troch hovorcov. V apríli 1979 sa stal spoluzakladateľom Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných. Za všetky tieto aktivity bolo trikrát uväznený. 

 

Havel bol jednou z vedúcich postav novembrových udalosti roku 1989 a symbolom konca komunistického režimu v Československu. Bol zvolený za prvého československého prezidenta po páde totality. V novembri 1989 sa Václav Havel stal vedúcou osobnosťou politických zmien a tvárí nežnej revolúcie. Druhýkrát bol za prezidenta zvolený po prvých slobodných voľbách v máji 1990.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona