Prvé zo série protestných zhromaždení odborárov bude v piatok v Košiciach

NETKY.SK • 29 September 2010, 11:43 • 2 min
Prvé zo série protestných zhromaždení odborárov bude v piatok v Košiciach

Prvé zo série protestných zhromaždení odborárov bude v piatok v Košiciach

slovakia

left justify in out

img

Odborári pripravujú v najbližších dňoch tri protestné zhromaždenia spojené s protestnými pochodmi. Ako dnes pred novinármi uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, prvé z nich bude už v piatok (1.10.) v Košiciach. „Pokračovať budeme 8. októbra v Žiline. Košické a žilinské zhromaždenie organizuje OZ KOVO. Dňa 12. októbra vyvrcholia naše protestné zhromaždenia v Bratislave pred budovou NR SR. Toto zhromaždenie organizuje Konfederácia odborových zväzov,“ povedal Balica.
OZ KOVO sa podľa Balicu pripája k protestom voči navrhovaným opatreniam vlády SR. „Tieto opatrenia budú mať veľmi nepríjemné dopady na sociálnu situáciu v regióne. Zvlášť sa to týka obyvateľov východného Slovenska, pretože tu je vysoká nezamestnanosť a plat 500 eur sa na východe považuje už za vysoký,“ pripomenul Balica. Protestné zhromaždenia sa ponesú v duchu hesla Kde sú predvolebné sľuby politikov? a Radičovej balíček – útok na životnú úroveň radových občanov.
Ako ďalej Balica uviedol, odborári sa obávajú aj nového zákonníka práce, nového systému odvodov a rastu inflácie. „My nie sme proti ozdraveniu verejných financií, ale nesúhlasíme s tým, aby sa to dotýkalo životnej úrovne pracujúcich. Niektoré opatrenia, ako napríklad zvýšenie spotrebnej dane na tabakové výrobky a alkohol podporujeme, podporujeme takisto progresívnu DPH, ale celý balíček opatrení je pre ľudí neúnosný,“ doplnil.
Košické protestné zhromaždenie sa začne na parkovisku pred Jumbo centrom a bude pokračovať pochodom cez Hutnícku, Alvinczyho a Hviezdoslavovu ulicu k námestiu Medzinárodného maratónu mieru. „Odtiaľ prejdeme na Hlavnú ulicu až k Dómu svätej Alžbety, kde zabočíme na Alžbetinu ulicu. Tu protest vyvrcholí,“ prezradil Balica. Výsledkom by mala byť rezolúcia, ktorú adresujú premiérke Ivete Radičovej.
Podľa odborárov sa dá očakávať účasť niekoľkých stoviek protestujúcich zo všetkých okresov Košického a Prešovského kraja. Protestný pochod môže spôsobiť aj problémy v doprave na uvedených úsekoch. „Vieme, že v rovnakom čase sa pripravujú akcie v súvislosti s organizáciou medzinárodného maratónu mieru, ale po rozhovore s organizátormi by sme ich nemali narušiť,“ uzavrel Balica.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies