Vadovičová na paraolympiáde vybojovala pre Slovensko prvú zlatú medailu

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:12 • 2 min
Vadovičová na paraolympiáde vybojovala pre Slovensko prvú zlatú medailu

RIO DE JANEIRO -Slovensko získalo hneď v úvodný súťažný deň na XV. paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlatú medailu. Postarala sa o ňu strelkyňa Veronika Vadovičová v disciplíne vzduchová puška na 10 m v stoji.

slovakia

left justify in out

Vo finále triumfovala rekordným nástrelom hier 207,8 pred dvojicou Číňaniek Cchuej-pching Čang (206,3) a Ja-pching Jen (183,6) a zopakovala paralympijský triumf z Pekingu 2008. Vadovičová má v medailovej zbierke z PH aj bronz zo športovej pušky 3x20 spred štyroch rokov v Londýne.

 

Tridsaťtriročná Vadovičová postúpila do osemčlenného finále z kvalifikácie kategórie R2 medzi elitnú osmičku z druhej priečky nástrelom 412,9 za Číňankou Čang, ktorá stanovila nový paralympijský rekord eliminácie 413,4.

 

Vo finále potom Slovenka stupňovala svoj výkon - v úvodných dvoch položkách ešte trikrát trafila deviatku, potom ale nasledovali už iba desiatky. Zverenka trénera Milana Goleňu sa tak vyšvihla na prvú priečku a tú z rúk po sústrednom výkone nepustila, keď dosiahla najlepší finálový nástrel v histórii paralympiád.

 

"Doteraz to bolo tak, že ja som vyhrávala kvalifikácie a Čang finále. Som šťastná, že sa to otočilo v tom najsprávnejšom momente," povedala pre oficiálny portál Slovenského paralympijského výboru Vadovičová. Zlatú medailu na ceremoniáli jej odovzdal prezident Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) Sir Philip Craven.

 

"Toto sú okamihy, pre ktoré sa celé tie roky oplatilo drieť. Stále si však naplno neuvedomujem silu tohto úspechu. Postupne mi to príde možno až po návrate do dediny športovcov," povedala pre agentúru SITA 33-ročná rodáčka z Trnavy, ktorá v rovnakej disciplíne získala zlato na PH 2008 v Pekingu. 

 

Po slávnostnom ceremoniáli, cenný kov pevne stískala v rukách. "Medaila je poriadne ťažká. Aj váhou aj energiou vloženou do tréningov. Ráno aj večer na strelnici, bola som tam aspoň päť dní v týždni a oddych bol len vtedy, keď to bolo nevyhnutné. Ostatné štyri roky po zmene trénera, ktorým je môj priateľ, som mala vytvorené výborné podmienky. So vzduchovkou som mohla strieľať doma a s malorážkou v bratislavských Jarovciach. V zime sme navyše chodili do krytej strelnice v Nitre-Krškanoch. Ostatný rok sme obetovali všetko tomu, aby sme v Riu dopadli čo najlepšie," priznala Veronika Vadovičová po prvej disciplíne na svojej piatej paralympiáde.

 

"Mám veľkú radosť, že som celú paralympiádu odštartovala ziskom zlata pre Slovensko. Veľmi som chcela, aby mi dával medailu práve prezident Medzinárodného paralympijského výboru Philip Craven. Zlato v Pekingu mi odovzdával tiež on. Je pre mňa veľká česť stretnúť sa s ním pri takejto príležitosti," pokračovala. 

 

Zhovorčivá športovkyňa pred PH 2016 nemala možnosť vyskúšať si strelnicu v časti Deodoro, do Ria prvýkrát cestovala až na samotnú paralympiádu. "Snažili sme sa však zistiť o tomto športovisku čo najviac. Strelnica je veľmi dobre postavená. Som s ňou veľmi spokojná, mne vyhovuje. Všetko je strategicky rozmiestnené, nikam to nemáme ďaleko. Vo finálovej hale nám doteraz nedovolili strieľať, iba sme sa tam boli pozrieť. Bolo to vtedy poriadne klimatizované až viali závesy. Bála som sa, či to na naše finále vypnú. Našťastie to tak bolo a mali sme príjemné prostredie," poznamenala zatiaľ jediná profesionálna športovkyňa z radov slovenských paralympionikov. 


Veroniku Vadovičovú čakajú v Riu ešte ďalšie disciplíny, najbližšie v sobotu mix vzduchová puška v ľahu 60 rán, v ktorej je držiteľkou svetového rekordu z marcových pretekov Svetového pohára v thajskom Bangkoku. Štvrtkové zlato z jej ramien vezme poriadne bremeno.

 

"Do ďalších dní už to bude uvoľnenie, isto nebudem cítiť až taký tlak. Teraz je len začiatok paralympiády a ťažké je to aj tým, že tú ťarchu si nemám ako a kde ventilovať. Musela som to všetko udržať v sebe a energiu vypúšťať symbolicky z pneumatík vozíka," dodala s úsmevom slovenská reprezentantka. 

 

ženy - R2 - vzduchová puška v stoji na 10 m: 1. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 207,8, 2. Cchuej-pching Čang (Čín.) 206,3, 3. Ja-pching Jen (Čín.) 183,6, 4. Yunri Lee (Kór.rep.) 164,1, 5. Natalie Smithová (Austr.) 142,5, 6. Monica Lillehagenová (Nór.) 119,3



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies