Prvé výsledky volieb naznačujú víťazstvo Erdogana

NETKY.SK • 24 Jún 2018, 20:48 • 2 min
Prvé výsledky volieb naznačujú víťazstvo Erdogana

ISTANBUL - Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vedie podľa prvých neoficiálnych výsledkov v nedeľňajších prezidentských voľbách. Druhým v poradí je jeho hlavný vyzývateľ Muharrem Ince. Informovala o tom agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Podľa priebežných výsledkov Erdogan doposiaľ získal 55,9 percenta hlasov. Muharrem Ince, bývalý učiteľ fyziky, dostal 28,9 percenta hlasov. Podľa Anadolu bolo doposiaľ spočítaných 59 percent hlasov.

Aby sa Erdogan vyhol druhému kolu prezidentských volieb, musí získať aspoň 50 percent hlasov, pripomína agentúra AP.

 

Doterajšie výsledky parlamentných volieb ukazujú aj vedúcu pozíciu prezidentovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Tá je na čele so 46 percentami. Najväčšia opozičná strana - Republikánska ľudová strana (CHP) - má doposiaľ na konte 20,1 percenta hlasov.

 

Voľby v Turecku sa mali pôvodne konať až v novembri 2019. Erdogan však pri oznamovaní zmeny termínu vyhlásil, že takýto krok je potrebný pre rýchle zavedenie nového prezidentského systému v Turecku, aby bolo možné zvládnuť výzvy, ktoré pred krajinou stoja. Systém sústreďujúci viac právomocí do rúk prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave.

 

Erdogan sľúbil, že po prezidentských i parlamentných voľbách už nebude predĺžený výnimočný stav, ktorý v Turecku platí od pokusu o štátny prevrat z júla 2016. Zároveň varoval, že ak sa znovu objaví teroristická hrozba, výnimočný stav môže byť kedykoľvek v krajine opäť vyhlásený.

 

Výnimočný stav vyprší 19. júla o 1.00 h miestneho času (18. júla o 23.00 h SELČ).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona