Prvé výsledky sčítania ľudí bez domova v Bratislave budú známe koncom mesiaca

NETKY.SK • 14 November 2016, 12:20 • 2 min
Prvé výsledky sčítania ľudí bez domova v Bratislave budú známe koncom mesiaca

BRATISLAVA - Prvé výsledky historicky prvého sčítania ľudí bez domova v Bratislave by mali byť známe koncom novembra. Jasný bude najmä počet sčítaných ľudí. Kompletné vyhodnocovanie dotazníkov však potrvá niekoľko mesiacov. Do celkových výsledkov bude ešte zahrnuté aj čiastkové sčítanie priamo v nízkoprahových denných centrách a nocľahárňach, ktoré bude ukončené v stredu (16.11.). TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny, mimovládnymi organizáciami a dobrovoľníkmi minulý týždeň v stredu (9.11.) v podvečerných hodinách realizovali sčítanie ľudí bez domova. Cieľom bolo zreálniť ich počet na území hlavného mesta, keďže doteraz boli čísla určené len odhadmi, podľa ktorých je v Bratislave zhruba 5000 ľudí bez domova.

 

"Na sčítaní sa zúčastnilo 106 sčítacích komisárov - dobrovoľníkov a expertov z neziskových organizácií. Sčítací komisári sa v dvojčlenných tímoch pohybovali na 16 trasách v uliciach mesta, najmä v blízkosti nákupných centier, parkov, železničných staníc a v 20 zariadeniach krízového a dočasného ubytovania - nocľahárňach, útulkoch a sociálnych ubytovniach," priblížila Skokanová.

 

Zisťovanie bolo zamerané na ľudí bez domova, ako aj ľudí v neistom bývaní, bez vlastného alebo prenajatého bytu či domu. "Údaj o počte ľudí bez domova však bude predstavovať len dolnú hranicu z ich celkového počtu. To znamená, že budeme vedieť minimálny počet ľudí bez domova, ktorí v Bratislave žijú," priblížila riaditeľka sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu z bratislavského magistrátu Marcela Gbelecová.

 

Súčasťou sčítania bol dotazník, ktorého cieľom bolo zistiť problémy i potreby ľudí bez domova. Otázky boli preto zamerané aj na oblasti ako prístup k teplému jedlu, ohrozenie na ulici, zdravotné problémy a príjem.

 

"Opäť sa ukázalo, ako veľmi títo ľudia potrebujú rôznu pomoc či radu. Väčšina z nich v rámci dotazníka a sčítania začala spontánne s nami riešiť svoje ťažkosti. A tak sme popri sčítaní o 21.00 h riešili aj ako je možné vybaviť rodný list, či kde je možné hľadať nocľah," priblížilo na sociálnej sieti občianske združenie Odyseus, ktoré sa do sčítania zapojilo spolu s ďalšími organizáciami či dobrovoľníkmi.

 

Výdaje spojené s dotazníkovým zisťovaním a sčítaním ľudí bez domova hradí hlavné mesto zo svojho rozpočtu sumou približne 7000 eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona