Prvé výsledky hlasovania o prezidentovi by mohli byť pred 23:00

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 12:40 • 2 min
Prvé výsledky hlasovania o prezidentovi by mohli byť pred 23:00

BRATISLAVA - Technickú pripravenosť na sčítanie hlasov v sobotňajších voľbách prezidenta preveruje dnes Štatistický úrad SR v tretej, celoplošnej skúške.

slovakia

left justify in out

Výsledky sobotňajšieho hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v noci 15. marca pred 23:00. 

 

Štatistický úrad bude priebežné výsledky z hlasovania zverejňovať tradične na doménach - https://volbysr.sk a https://www.statistic.sk. Na dnešnej tlačovej besede to uviedla predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Reálne podmienky sumarizácie výsledkov volieb prezidenta dnes od 9:00 skúšajú pracovníci štatistického úradu. Ako ďalej informovala Benkovičová, po skončení hlasovania v sobotu 15. marca o 22:00 sa aj s technickými pracovníkmi do spracovania hlasovania o prezidentovi zapojí približne 870 ľudí a použije sa približne 530 počítačov a 200 tlačiarní.

“Priebežné neoficiálne výsledky budú zverejňované po potvrdení prvých prijatých zápisníc okrskových volebných komisií," avizovala Benkovičová. Definitívne výsledky bude Štatistický úrad SR publikovať na spomínaných webstránkach ihneď po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) v nedeľu 16. marca. Výsledky volieb sa podľa Benkovičovej dajú očakávať, “keď budú zosumarizované a zachytené výsledky zo všetkých zápisníc“. 

 

Ilustrovala to príkladom zo spracovania hlasovania v predošlých voľbách prezidenta v roku 2009. Posledná zápisnica okrskovej volebnej komisie vtedy prišla o 01:30 a posledný volebný obvod bol bratislavský a výsledky tu boli známe o 02:18. “Stále však platí, že kým bude chýbať do spracovania čo i len jedna okrsková volebná zápisnica, tak nie je možné spracovanie považovať za ukončené a musíme na tú zápisnicu čakať,“ dodala Benkovičová. Zrýchliť spracovanie volieb môžu opäť elektronické zápisnice. Koľko okrskových volebných komisií ich využije, je otázne. Benkovičová očakáva, že elektronické zápisnice by mohlo využiť 20 percent okrskov. Plne to však závisí od samotných okrskových volebných komisií. Platná však stále ostáva papierová zápisnica, elektronická nie, zdôraznila predsedníčka ŠÚ SR. 

 

ŠÚ SR si podľa Benkovičovej uvedomuje zodpovednosť a preto má aj k týmto voľbám pripravený bezpečnostný projekt. Zahŕňa ochranu budov, kde voľby spracúvajú, a aj informačnú bezpečnosť, teda zabezpečenie počítačov, telekomunikačného spojenia a ďalšej techniky. “Detaily o týchto veciach nemôžme hovoriť, ale špecificky sa venujeme tejto otázke a pripravujeme sa na dôstojné spracovanie volieb,“ doplnil generálny riaditeľ sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth. 

 

Dnešná celoplošná skúška spracovania výsledkov hlasovania v prezidentských voľbách sa začala o 9:00 a predpokladá sa, že sa skončí okolo 15:00. Skúška sa ako zvyčajne koná po celom Slovensku, v priestoroch, kde sa budú v noci zo soboty na nedeľu volebné výsledky reálne spracovávať. Na tretej skúške je nasadených približne 800 pracovníkov ústredia a krajských pracovísk ŠÚ SR. V odbornom sumarizačnom útvare najväčšieho, teda bratislavského obvodu, ktorý tvorí 397 volebných okrskov, sa na dnešnej skúške podieľa 70 pracovníkov. Preveruje sa kontrola dostupnosti systému zo sídiel obvodných volebných komisií, organizácia práce a techniky vrátane prenosových sietí z miest vstupov okrskových zápisníc do systému spracovania výsledkov volieb, kontrola správnosti výsledkov v zápisniciach obvodných komisií a v zápisnici Ústrednej volebnej komisie a tiež funkčnosť zverejňovanie priebežných a definitívnych výsledkov hlasovania na internete. Funkčnosť a spoľahlivosť programového vybavenia a komunikačných sietí preveril ŠÚ SR v predošlých dvoch skúškach, 11. a 25. februára. 

 

Štatistický úrad spracuje výsledky hlasovania, ktoré sa uskutoční v 5 958 okrskových volebných komisiách. Okrskové volebné komisie, ktoré sú totožné s volebnými miestnosťami, doručia po sčítaní hlasov svoje zápisnice príslušným obvodných komisiám. Obvodných volebných komisií (volebných obvodov) je pre voľby prezidenta vytvorených 49, sú pri nich sumarizačnými útvarmi. Samostatný sumarizačný útvar je tradične zriadený pri ÚVK. Preto je sumarizačných útvarov 50. Na spracovanie výsledkov prezidentských volieb použijú štatistici Integrovaný volebný informačný systém, ktorý prvý raz úspešne využili počas minuloročných volieb do orgánov samosprávnych krajov. Systém poskytuje elektronické služby na prípravu všetkých typov volieb, referend a hlasovaní, zber a spracovanie výsledkov ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. 

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Voľby budúcej hlavy štátu sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona