Prvé víťazstvo Slovákov v boji o MS: Škótov zdolali vo veľkom štýle!

NETKY.SK • 12 Október 2016, 09:48 • 2 min
Prvé víťazstvo Slovákov v boji o MS: Škótov zdolali vo veľkom štýle!

TRNAVA - Slovenskí futbalisti zvíťazili v ich treťom zápase kvalifikácie MS 2018 nad Škótskom 3:0 v Trnave. Po utorňajšej konfrontácii si do tabuľky F-skupiny zapísali prvé tri body po dvoch predchádzajúcich prehrách 0:1 s Anglickom, resp. v Slovinsku. Najbližšie sa zverenci reprezentačného trénera Jána Kozáka v boji o šampionát v Rusku predstavia 11. novembra proti Litve opäť na trnavskom Štadióne Antona Malatinského.

slovakia

left justify in out

Osemfinalista letného EURO pred týmto zápasom ťahal sériu troch prehier a 405 minút bez streleného gólu. Dlhé 423-minútové prekliatie zlomil v 18. minúte krídelník Róbert Mak, ktorý v 56. minúte zvýšil aj na 2:0. Gólovo sa presadil i útočník Adam Nemec hlavou v 68. minúte a Slovensko si po kvalitnom defenzívnom i ofenzívnom výkone pripísalo prvú výhru v tejto kvalifikácii.

 

kvalifikácia MS 2018, F-skupina, 3. kolo:

Slovensko - Škótsko 3:0 (1:0)

Góly: 18. a 56. Mak, 68. Nemec, ŽK: Sabo (SR), rozhodovali: Strömbergsson - Gustavsson, Nilsson (všetci Švéd.), 11098 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kozáčik - Sabo, Škrtel, Ďurica, Holúbek - Škriniar, Kucka - Ďuriš, Hamšík (87. Kiss), Mak (81. Švento) - Nemec (69. Bakoš)

Škótsko: Marshall - Paterson, Martin, Hanley, Tierney - D. Fletcher (64. Griffiths) - Ritchie (64. Anya), McArthur, Bannan, Snodgrass - S. Fletcher (74. McGinn)

 

 

Prvých desať minút sa súperi oťukávali. Potom ako prvý pohrozil hlavičkou Steven Fletcher, ale minul. Slováci odpovedali v 14. minúte štipľavou strelou Ďuricu z diaľky, ktorá narobila brankárovi Marshallovi isté problémy. Zápas bol vyrovnaný, no v 18. minúte vypukla slovenská radosť. Holúbekov center z ľavej strany hlavičkoval na bránu Hamšík, Marshall vyrazil priamo na Maka, ktorý z druhej vlny tvrdou strelou pod brvno odklial 423-minútové gólové suchoty sokolov. Početnú enklávu fanúšikov hostí nahneval rozhodcom neodpískaný zákrok slovenských obrancov na hráča hostí pri zrode gólovej akcie. Ale Škóti po góle pridali plyn a ovládli na dlhý čas dianie. Slovensko sa zbytočne hlboko zatiahlo a nechalo priestor súperovi. V 20. minúte po rýchlej krídelnej akcii Škótov Kozáčik na roh vyrazil strelu Snodgrassa. V 30. minúte hlavička McArthura nebezpečná nebola a ani následný pokus Tierneyho. V týchto fázach hostia ovládli stred poľa, dobre kombinovali a tlačili sa dopredu. Až v závere polčasu opäť zahrozili domáci. V 40. minúte si Mak pekne nabehol, zasekol obrancu na stred a jeho technický obstrel Marshall s vypätím síl vyrazil na roh. Po ňom sa na zadnej tyčke dostal do nádejného zakončenia Ďurica, Marshall opäť podržal dobrým zákrokom spoluhráčov.

 

Ani prvých desať minút druhého dejstva neponúklo výnimočné momenty, potom zrazu ale opäť gólovo udreli Slováci. V 56. minúte opäť po akcii z ľavej strany vnikol do šestnástky Holúbek a spätnou prihrávkou našiel Maka. Ten si ešte zasekol obrancu a vo vylepšenej pozícii prekonal Marshalla. Bol to už jeho deviaty gól v najcennejšom drese v 33. zápase. A upokojení Slováci pridali aj tretí presný zásah, keď v 68. minúte po Makovom rohu loptu hlavou upratal Nemec do siete za bezmocného Marshalla. Hostia nerezignovali, v 78. minúte krížnou strelou minul striedajúci Griffiths, o minútku už bol jeho projektil presnejší, ale Kozáčik vyrazil na roh. V 84. minúte po chybe Saba skúsil kľučku na Kozáčika opäť Griffiths, ale opäť neuspel. Skóre sa už do konca nezmenilo a Slovensko si teda zapísalo prvé tri body v boji o finálový turnaj v Rusku.

 

hlasy po zápase /zdroje: RTVS, TASR/

Ján Kozák, tréner SR: "Očakával som ťažký zápas a začiatok to potvrdil. Pomohol nám prvý gól, potom hralo mužstvo kompaktne aj dobre. Hráči podali kvalitný výkon, zaslúžene sme vyhrali. Takéto zápasy sú o prvom góle a dnes sme ho dali my."

 

Martin Škrtel, kapitán SR: "Výsledok je 3:0, ale víťazstvo sa nerodilo ľahko. Škóti majú kvalitný tím, my sme však potvrdili našu silu, dali tri góly a zaslúžene vyhrali. Išli sme zo zabezpečenej obrany a síce ľudia tvrdia niečo iné, ale my vieme, na čo máme a v čom sme najsilnejší. Zbytočne sme to neotvorili, pridali sme k tomu góly a sme spokojní."

 

Jakub Holúbek, obranca SR: "Z môjho pohľadu to bol parádny zápas, dve prihrávky na góly sú dobre. Som za ne šťastný, myslím, že som sa odvďačil trénerovi za šancu. V defenzíve sme fungovali dobre, nedostali sme gól a aj smerom dopredu to bolo fajn."

 

Róbert Mak, autor dvoch gólov SR: "Teší ma, že som takto pomohol mužstvu. Najdôležitejšie bolo víťazstvo, a to sa nám podarilo. Odovzdali na ihrisku maximum a ukázali sme, že chceme hrať za Slovensko, chceme bojovať. Vyhrať 3:0 nad Škótskom, to nie je len tak. Tlak je na nás v každom zápase, ale tento bol veľmi dôležitý. Ľuďom na Slovensku sme ukázali, že futbal vieme hrať. Brali by sme aj víťazstvo 1:0, takto sme o niečo spokojnejší."

 

Milan Škriniar, obranca SR: "Chceli sme vyhrať. Fanúšikov sme potešili, videli tri pekné góly, môžeme byť všetci spokojní. O svojom štarte v áčku som sa dozvedel deň po zápase proti Bielorusku s 'dvadsaťjednotkou'. Som rád, že som mohol tímu pomôcť. Snažil som sa plniť defenzívnejšie úlohy, niekedy sa to podarilo, inokedy nie. Myslím si však, že to nebolo z mojej strany zlé. Po tomto víťazstve všetkým odľahlo, myslím, že toto nás naštartuje."

 

Matúš Kozáčik, brankár SR: "Dosiahli sme dôležité víťazstvo aj čisté konto, takže panuje spokojnosť. Vedeli sme, že Škóti majú silné štandardné situácie a mnoho lôpt hrajú vzduchom. Na to sme sa pripravovali a sme radi, že sme to zvládli bez inkasovaného gólu. Bol to veľmi podstatný zápas po dvoch nevydarených. Získali sme tri body a dotiahli sme sa k súperom."

 

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Sme radi, že sme zvládli takýto zápas. Pre nás niečo riešilo iba víťazstvo. Pomohol nám prvý gól, Škóti potom znervózneli a nám sa hralo ľahšie."

 

tabuľka:

1. Anglicko 3 2 1 0 3:0 7

2. Litva 3 1 2 0 5:3 5

3. Slovinsko 3 1 2 0 3:2 5

4. Škótsko 3 1 1 1 6:5 4

5. SLOVENSKO 3 1 0 2 3:2 3

6. Malta 3 0 0 3 1:9 0




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies