Prvé víťazstvo na šampionáte: Slováci zvládli i tretiu tretinu a zdolali Nórov 5:2!

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 22:08 • 2 min
Prvé víťazstvo na šampionáte: Slováci zvládli i tretiu tretinu a zdolali Nórov 5:2!

MINSK - Slovenská hokejová reprezentácia dosiahla na svetovom šampionáte v bieloruskom Minsku prvé víťazstvo, v stredu si v A-skupine poradila s Nórskom 5:2 a vrátila sa do hry o postup do štvrťfinále.

slovakia

left justify in out

Slováci tentoraz zvládli duel vďaka aktívnej hre, dobrému korčuľovaniu a vyhýbaniu sa zbytočných chybám aj tretiu tretinu a prvýkrát v tejto časti hry dokázali na turnaji skórovať. V A-skupine sa najbližšie zverenci Vladimíra Vůjtka predstavia v piatok 16. mája, keď o 19.45 SELČ nastúpia proti favorizovanému Švédsku. Vďaka trom bodom zo súboja s Nórskom sa Slovensko posunulo na 6. miesto tabuľky.


V prvej tretine viedli Slováci vďaka gólom Tomáša Tatara a Juraja Mikúša 1:0 i 2:1, Nóri dokázali vždy vyrovnať. V závere druhej dvadsaťminútovky poslal slovenský tím tretíkrát do vedenia Ladislav Nagy. Rovnaký hráč sa potom presadil aj štvrtýkrát na šampionáte, keď zvyšoval na 4:2. O necelú minútu potom skóroval aj najproduktívnejší Slovák na turnaji Michel Miklík. 


Slovensko dosiahlo v 25. vzájomnom zápase s Nórskom devätnáste víťazstvo. Na MS sa tím spod Tatier radoval proti Nórom z piateho triumfu. 

 

A-skupina (Čižovka Arena): 
Slovensko - Nórsko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0) 
Góly: 2. Tatar (Švarný, Miklík), 10. J. Mikúš (Miklík, Marek Ďaloga), 40. L. Nagy (Marinčin), 48. L. Nagy (Marek Ďaloga, J. Laco), 49. Miklík (Tatar) - 6. Bonsaksen (Stene), 12. Ask (K.-A. Olimb, M. Olimb) 
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Gofman (Rus.) - Carlson (Kan.), Fluri (Švaj.), 4300 divákov 

 

Zostavy: 
Slovensko: J. Laco - K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Valach, Švarný, J. Brejčák, Marinčin - Šatan, Hrivík, L. Nagy - Miklík, J. Mikúš, Tatar - Marcel Haščák, Marcinko, Pánik - Skokan, A. Šťastný, Réway - 45. Viedenský 
Nórsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Espeland - K. Forsberg, Hansen, Röymark - K.-A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Roest, Martinsen, Stene 


Už po 66. sekundách hry poslal strieľanú prihrávku pred Haugena Michel Miklík a Tomáš Tatar tečoval puk do siete - 1:0. Slováci sa snažili hrať aktívne, v 6. min však vo vlastnom obrannom pásme stratil puk Réway a Bonsakson tvrdou strelou s prispením teču Valacha vyrovnal. Slováci išli druhýkrát v zápase do vedenia v 10. min, Mikúš potiahol puk od mantinelu až k druhej žŕdke, položil si na zem brankára i obrancov a presne zakončil. Haugen sa vyznamenal po akcii Réwaya so Šatanom a z protiútoku udreli Nóri opäť. K.-A. Olimb na seba naviazal pred bránkou obrancu Ďalogu a Ask z druhej vlny strelou z prvej dokázal opäť vyrovnať. Slováci následne prežili aj vďaka Lacovmu skvelému zákroku hokejkou po šanci Trygga dve oslabenia a ani oni sa potom nedokázali presadiť v početnej výhode. 

 

V druhej tretine si už dávali obrany oveľa lepší pozor. Skóre sa nemenilo ani počas presiloviek. V 29. min zachránila Slovensko po strele Trygga a teči Aska iba konštrukcia bránky. Nóri si vypracovali čistejšie šance, Slováci boli zasa aktívnejší. V 39. min unikol vo vlastnom oslabení Röymark, ale pred Lacom neuspel. Na opačnej strane pomohla Nórom konštrukcia bránky po strele Réwaya. V závere druhej časti hry si vytvorili Slováci veľký tlak a Ladislav Nagy trafil 18 sekúnd pred jej koncom z pravého kruhu presne pod hornú žŕdku. 

 

Úvod tretej dvadsaťminútovky patril slovenskému tímu, ktorý sa snažil hrať aktívne, dobre korčuľoval a tlačil hru pred bránku súpera. Haugen sa na nedostatok práce nemohol sťažovať. V 48. min ho prekonal bekhendovou strelou nad vyrážačku Ladislav Nagy, asistenciu si pripísal pri góle brankár Ján Laco. Na rozdiel troch gólov zvyšoval o 46 sekúnd Michel Miklík, ktorý vykorčuľoval s pukom spoza bránky a zblízka našiel medzierku medzi betónom a žŕdkou nórskeho brankára. Upokojení Slováci už nepripustili žiaden zvrat, aktívnou hrou nepúšťali súpera do väčších šancí a po záverečnej siréne mohla prvýkrát v Minsku zaznieť slovenská hymna. 

 

Tabuľka A-skupiny: 
1. Švédsko 3 2 1 0 0 9:4 8 
2. Kanada     3 2 0 1 0 10:7 7 
3. Česko     4 1 1 1 1 11:10 6 
4. Nórsko 4 2 0 0 2 10:10 6 
5. Francúzsko     3 1 1 0 1 9:7 5 
6. Slovensko 4 1 0 1 2 11:14 4 
7. Dánsko 3 1 0 0 2 7:8 3 
8. Taliansko 4 1 0 0 3 3:10 3 

 

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies