Prvé tri mesiace roka sú ideálne na vybavenie pasu bez dlhého čakania

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 08:49 • 2 min
Prvé tri mesiace roka sú ideálne na vybavenie pasu bez dlhého čakania

BRATISLAVA - Prvé tri mesiace roka sú ideálne na vybavenie nového cestového pasu bez dlhého čakania. Práve v tomto období totiž polícia dostáva štatisticky najnižší počet žiadostí o ich vystavenie. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Polícia vydá ročne približne 250.000 cestovných pasov.

slovakia

left justify in out

"Toto obdobie je zvlášť vhodné najmä na vybavenie cestovných pasov pre malé deti. A keďže teraz uplynú dva roky, odkedy nie je možné uskutočniť zápisy do pasov rodičov, predpokladáme ešte väčší záujem o ich vydanie ako zvyčajne," uviedla Baloghová. Pripomenula, že cestovný doklad musí mať každý občan, ktorý cestuje do zahraničia, teda vrátane detí mladších ako 15 rokov. Nárast žiadostí o vydanie cestovného pasu policajti evidujú pred letnou turistickou sezónou.
     

Baloghová ďalej informovala, že žiadosť o vydanie cestovného pasu možno podať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, nemusí to byť iba v mieste trvalého bydliska. "Rodič predkladá k žiadosti o vydanie cestovného pasu rodný list dieťaťa, správny poplatok, prípadne aj skôr vydaný cestovný pas dieťaťa a svoj občiansky preukaz, prípadne cestovný pas, ak nie je držiteľom občianskeho preukazu," uviedla. Ak sú rodičia rozvedení alebo nezosobášení, žiadosť o vydanie môže podľa nej podať ktorýkoľvek z nich, súhlas druhého rodiča sa nevyžaduje.
     

Vydanie cestovného pasu pre občana staršieho ako 16 rokov podľa hovorkyne stojí 33 eur, pre občana od šesť do 16 rokov 13 eur a pre občana mladšieho ako šesť rokov osem eur. Za vydanie cestovného pasu do dvoch pracovných dní zaplatí občan trojnásobok príslušnej sadzby a do desiatich pracovných dní dvojnásobok príslušnej sadzby, informovala ďalej. Spresnila, že deťom do šesť rokov sa vydáva cestovný pas s platnosťou na dva roky, osobám mladším ako 16 rokov s platnosťou na päť rokov a ostatným s desaťročnou platnosťou. Druhý cestovný pas môže občan starší ako 16 rokov získať s platnosťou na päť rokov.
     

Baloghová ešte upozornila na situáciu, keď dieťa necestuje so svojím rodičom. Podľa slovenského zákona o cestovných dokladoch v takom prípade netreba súhlas rodiča, avšak o podmienkach v iných krajinách polícia odporúča informovať sa napríklad na príslušnom zastupiteľskom úrade krajiny, alebo prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies