Prvé súkromné vlaky do Komárna začne RegioJet vypravovať o mesiac

NETKY.SK • 1 Február 2012, 08:12 • 2 min
Prvé súkromné vlaky do Komárna začne RegioJet vypravovať o mesiac

Prvé súkromné vlaky do Komárna začne RegioJet vypravovať o mesiac - Doprava Prvé súkromné vlaky financované zo štátneho rozpočtu začne RegioJet vypravovať na trati medzi Bratislavou a Komárnom približne o mesiac. Od 4.

slovakia

left justify in out

img

Prvé súkromné vlaky financované zo štátneho rozpočtu začne RegioJet vypravovať na trati medzi Bratislavou a Komárnom približne o mesiac. Od 4. marca tohto roku bude súkromník nasadzovať na trať moderné jednotky Talent. Firma sľubuje, že úsek medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou budú nové vlaky zvládať za 38 minút. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval majiteľ materskej firmy dopravcu Student Agency Radim Jančura spolu s obchodným riaditeľom RegioJetu Jiřím Schmidtom za účasti ministra dopravy Jána Figeľa.
      "Od 4. marca budeme na trase prevádzkovať zhruba 54 spojov každý deň," priblížil Schmidt. Novým vlakom sa podľa jeho slov podarí prejsť z Dunajskej Stredy do Bratislavy za 38 minút. "Pre porovnanie, autobus jazdí túto trasu za hodinu a 10 či 15 minút," opísal Schmidt. Aj od takéhoto skrátenia jazdného času si dopravca sľubuje prilákať čo najviac pasažierov do vlakov. Podľa odhadov by chcela spoločnosť v tomto roku prepraviť na trase približne 1,7 milióna pasažierov.
      Ide o prvého súkromného dopravcu, ktorý bude na slovenských koľajniciach vypravovať vlaky financované zo štátneho rozpočtu. Doteraz tak robila len štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Firma sľubuje v úseku cestovné, ktoré bude v niektorých tarifách lacnejšie než v súčasnosti.
      Napríklad na veľmi krátkych vzdialenostiach od jedného do piatich kilometrov je cena za každý kilometer pri bežnom cestovnom nižšia, než akú ponúka štátna ZSSK. "To, kde sme výrazne lacnejší, sú najmä dlhšie cesty nad 60 km. Je to zhruba o 12 až 15 % menej oproti ZSSK," dodal Schmidt. Zároveň bude dopravca na trase ponúkať aj rôzne zľavy. Ľudia si môžu začať kupovať cestovné lístky na vlaky od 20. februára.
      Koncom februára chce dopravca spustiť na trati aj skúšobné jazdy otvorené pre verejnosť za symbolické ceny. "Presnejšie o tom ešte nehovoríme, chceme si to nechať ako prekvapenie," tajil však zatiaľ Schmidt.
      Vlaky budú na trase z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna premávať v pravidelných intervaloch. V ranných a popoludňajších špičkách pôjdu spoje medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou každú pol hodinu. Na celej trase z Bratislavy do Komárna pôjdu vlaky v špičkách každú hodinu, v ostatných obdobiach každé dve hodiny. 
      Dopravca bude cestujúcim v prvých ranných spojoch zadarmo ponúkať dennú tlač. V príprave je aj bezplatné pripojenie na internet v zákazníckych centrách a aj vo vlakoch počas jazdy. Na palube bude pasažierom k dispozícii občerstvenie, ktoré si ľudia budú môcť kúpiť za nákupné ceny. Firma vstupom na slovenské železnice zamestná 70 ľudí. Sú to najmä rušňovodiči či palubný personál vlakov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies