Prvé slobodné voľby po zvrhnutí Kaddáfího vyhrala liberálna aliancia

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 06:38 • 2 min
Prvé slobodné voľby po zvrhnutí Kaddáfího vyhrala liberálna aliancia

Prvé slobodné voľby po zvrhnutí Kaddáfího vyhrala liberálna aliancia - Politika Konečné výsledky prvých slobodných volieb v Líbyi za posledné desaťročia v utorok ukázali, že na prvom mieste skončila sekulárna, liberálna aliancia. Ide o zriedkavú porážku i

slovakia

left justify in out

img

Konečné výsledky prvých slobodných volieb v Líbyi za posledné desaťročia v utorok ukázali, že na prvom mieste skončila sekulárna, liberálna aliancia.
      Ide o zriedkavú porážku islamistov po povstaniach a revolúciách, nazývaných arabská jar. Islamisti doteraz vyhrali voľby v Egypte a Tunisku, ale aj tí líbyjskí majú stále šancu zúčastňovať sa na vládnutí.
      Líbyjčania si 7. júla volili dočasné 200-členné Národné zhromaždenie, ktoré bude fungovať rok a ktoré vymenuje premiéra i novú vládu. Medzi vyše 3700 kandidátmi početne dominovali islamisti.
      Líbyjská volebná komisia v utorok večer vyhlásila, že Liberálna Aliancia národných síl (NFA), vedená líbyjským expremiérom a bývalým ministrom zahraničných vecí Mahmúdom Džibrílom, získala 39 kresiel. To je takmer polovica z 80 kresiel, určených politickým stranám. Aliancia združuje niekoľko strán a nezávislých politikov a vedie ju Džibríl, ktorý slúžil vlani ako šéf dočasnej vlády.
      Strana spravodlivosti a rozvoja, politické krídlo líbyjského Moslimského bratstva, sa umiestnila vo voľbách druhá so 17 kreslami.
      Rovnováhu moci bude vytvárať zvyšných 120 kresiel, určených nezávislým kandidátom, ale nie je jasné, komu sú politicky naklonení.
      Volebná komisia oznámila, že na prvých voľbách po skončení 42-ročnej vlády vodcu Muammara Kaddáfího sa zúčastnilo 62 percent registrovaných voličov.
      Kaddáfího zvrhli a zabili vlani na záver krutej občianskej vojny.
      Kandidáti a strany majú dva týždne na podanie sťažností proti výsledkom volieb.
      Politológ Džibríl, ktorý študoval v USA, hneď po voľbách vyzval všetky politické strany na jednotu, národný dialóg a hľadanie kompromisov v záujme vypracovania ústavy, vytvorenia novej vlády a obnovy krajiny po vlaňajšej občianskej vojne a zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího.
      Hoci je Džibrílova aliancia všeobecne vnímaná ako liberálna koalícia, opakovane sa už vyjadrila, že podporuje myšlienku, aby sa islamské právo šaría stalo základom pre zákony v Líbyi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona