Prvé polopodzemné kontajnery by mali v Bratislave umiestniť na jar 2017

NETKY.SK • 15 December 2016, 14:22 • 2 min
Prvé polopodzemné kontajnery by mali v Bratislave umiestniť na jar 2017

BRATISLAVA – Pilotný projekt polopodzemných kontajnerov, ktoré pripravuje bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), by mal odštartovať v hlavnom meste na jar budúceho roka. Vytypované sú zatiaľ štyri lokality, a to na Šancovej, Budatínskej, Žižkovej a Stavbárskej ulici.

slovakia

left justify in out

Polopodzemnými kontajnermi sa podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala bude šetriť verejný priestor, pretože zaberajú štyri– až päťkrát menšiu plochu v porovnaní s konvenčnými nádobami na odpad. Taktiež sú efektívnejšie, pretože vďaka svojej veľkej úložnej kapacite poskytujú priestor na zefektívnenie manipulácie a vývoz odpadov. Sú aj hygienickejšie, pretože chlad zeme spomaľuje rozklad baktérií a redukuje sa tým zápach.

 

"Bratislavčania dostanú na štyroch lokalitách 28 takýchto kontajnerov. Sú to dve lokality v Starom Meste, jedna lokalita v Petržalke a jedna vo Vrakuni. Starostlivo sme ich vyberali, pretože vždy musíte nájsť miesto, kde je prístup s vozidlom, kde sú vysporiadané majetkové vzťahy a neprekážajú nejaké siete pod nimi," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii primátor. Hľadanie vhodných miest bolo podľa neho komplikované. Záujem o realizáciu tohto projektu totiž prejavilo až 23 správcovských spoločností.

 

Polopodzemné kontajnery budú určené pre zmesový komunálny aj triedený odpad. Zároveň sa počíta so zabezpečením nového vozidla s hydraulickou rukou, ktoré je technicky uspôsobené na vertikálny zber komunálneho odpadu.

 

Výhodu polopodzemných kontajnerov vidí OLO najmä v ich objeme, ktorý je väčší ako pri klasických zberných nádobách. Tento objem môže byť od 2000 až do 7000 litrov, a preto je možné umiestniť do nich väčšie množstvo odpadu a nie je potrebné realizovať odvoz odpadu tak často, ako pri klasických zberných nádobách.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona