Prvé pojednávanie s obžalovanou Hedvigou Malinovou Žákovou sa uskutoční v septembri

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 13:08 • 2 min
Prvé pojednávanie s obžalovanou Hedvigou Malinovou Žákovou sa uskutoční v septembri

NITRA - Okresný súd v Nitre určil termín prvého pojednávania s obžalovanou Hedvigou Malinovou Žákovou vo veci krivej výpovede. Hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči informoval, že pojednávanie sa uskutoční 28. septembra tohto roka.

slovakia

left justify in out

Kauza Hedvigy Malinovej  Žákovej sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. 
     

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na Hedvigu Malinovú Žákovú obžalobu 2. apríla 2014. Okresný súd v Nitre ju v decembri minulého roka odmietol pre porušenie práva na obhajobu. Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka. Hedviga Malinová Žáková na to mala zo zákona právo, pretože od roku 2013 je maďarskou štátnou občiankou. O preklad žiadala prostredníctvom svojho advokáta po oboznámení sa so závermi vyšetrovania, a potom aj na súde. Prokuratúra to odmietla s vysvetlením, že po podaní obžaloby už "nie je oprávnená vydávať rozhodnutia, nakoľko je iba stranou v konaní". Krajský súd v Nitre dal vo februári tohto roka za pravdu prokuratúre a vrátil túto trestnú vec okresnému súdu na ďalšie konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies