Prvé nové trolejbusy by mohli cestujúcich voziť od leta

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 14:56 • 2 min
Prvé nové trolejbusy by mohli cestujúcich voziť od leta

BRATISLAVA - Nové nízkopodlažné trolejbusy bude dopravný podnik nasadzovať na cesty postupne, do konca tohto roka ich v Bratislave pribudne 50.

slovakia

left justify in out

Prvé z osemdesiatich nových nízkopodlažných trolejbusov, ktoré Dopravný podnik Bratislava (DPB) vlani obstarával, by mohli dodať v priebehu dvoch až troch týždňov. Čakajú ich však ešte skúšky, cestujúci v Bratislave by sa teda v prvých nových trolejbusoch mohli začať voziť zrejme v lete tohto roka. Pre agentúru SITA to uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva DPB Ľubomír Belfi. Trolejbusy budú na cesty nasadzovať postupne, do konca roka by ich mala pribudnúť päťdesiatka. Na ktorých linkách budú jazdiť však zatiaľ nie je známe.

 

Dopravný podnik Bratislava vlani ukončil obstarávanie 80 nových trolejbusov - 15 sólo trolejbusov, 15 trolejbusov s APU agregátom a 50 kĺbových trolejbusov. Nové nízkopodlažné vozidlá bude dopravný podnik nasadzovať na cesty postupne. "Do konca tohto roka tu bude 50 trolejbusov a ďalších 70 by malo byť dodaných na budúci rok," vysvetlil Belfi s tým, že si uplatňujú aj opciu 40 trolejbusov, ktorá bola tiež vysúťažená. Na bratislavských cestách by tak časom malo pribudnúť 120 nových trolejbusov. 

 

Na trať by sa v tomto roku mala dostať aj prvá z tridsiatky jednosmerných a obojsmerných električiek, ktoré spolu s trolejbusmi dopravný podnik obstarával. Podľa Belfiho prvá električka by sa v Bratislave mohla objaviť v septembri alebo októbri toho roka, tiež ju však ešte čaká testovanie. Električka by mala začať jazdiť na trati až na jar budúceho roka. Do leta 2015 bude postupne dodaných 45 električiek, dodal Belfi. Aj v tomto prípade si totiž DPB uplatňuje opciu na 15 električiek. Jednosmerné a obojsmerné električky dodá do Bratislavy spoločnosť Škoda Transportation. 

 

Nové trolejbusy do Bratislavy dodá spoločnosť ŠKODA ELECTRIC, a.s., ktorá tender vyhrala. Spoločnosť za 80 trolejbusov ponúkla cenu 46,772 mil. eur, po aukcii sa cena znížila na 41,620 mil. eur. Na nákup nových nízkopodlažných trolejbusov dopravný podnik získal vyše 39,5 mil. eur z Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies