Prvé kontrolné známky na označovanie tabaku a liehu sú v obehu

NETKY.SK • 11 November 2014, 18:55 • 2 min
Prvé kontrolné známky na označovanie tabaku a liehu sú v obehu

BRATISLAVA - Prvé spoločnosti si v utorok prevzali zo štátnej tlačiarne v Kremnici nové kontrolné známky na označovanie tabaku, tabakových výrobkov a liehu.

slovakia

left justify in out

V obchodoch sa prvé výrobky s novými kontrolnými známkami môžu objaviť o niekoľko týždňov. "Veríme, že tento systém nám pomôže jednak zlepšiť výber daní a zabrániť daňovým únikom na spotrebných daniach, ale aj ochrániť spotrebiteľov pred nelegálnym liehom a tabakom," uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

 

Mincovňa Kremnica, ktorá je štátnou tlačiarňou, tlačí nové kontrolné známky na tabak a lieh už niekoľko týždňov. K 11. novembru vytlačili približne 20 mil. kusov. Firmy z oblasti liehového a tabakového priemyslu si v Kremnici prevzali prvé objednávky. 

 

Odberateľ kontrolných známok je povinný požiadať colný úrad o vydanie nových kontrolných známok elektronicky, a to prostredníctvom informačného systému na odber kontrolných známok. Žiadosť musí byť podpísaná zaručeným elektronickým podpisom. Počet objednávaných kusov kontrolných známok nesmie byť nižší ako 500 kusov alebo ich násobok. 

 

Finančné riaditeľstvo SR určí termín prevzatia kontrolných známok odberateľom, ktorý nesmie byť dlhší ako desať dní nasledujúcich po dni potvrdenia prijatia žiadosti o vydanie kontrolných známok colným úradom. Termín prevzatia oznámi finančné riaditeľstvo odberateľovi kontrolných známok elektronicky. Kontrolné známky sa budú pritom vydávať výlučne v tlačiarni Kremnica. 

 

Prechod na nové kontrolné známky bude postupný. Fľaše s alkoholom je možné označovať pôvodnou kontrolnou známkou do 31. marca 2015 a takto označené výrobky je možné uvádzať do daňového voľného obehu najneskôr do 30. júna 2015. Predávať takto označené spotrebiteľské balenie liehu je možné najneskôr do 30. septembra 2016. Po tomto dátume sa bude takto označené spotrebiteľské balenie považovať za neoznačené. 

 

Spotrebiteľské balenie cigariet je možné označovať pôvodnou kontrolnou známkou najneskôr do 31. marca 2015 a uvádzať do daňového voľného obehu najneskôr do 30. júna 2015, pričom predávať sa bude môcť najneskôr do 31. augusta 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies