Prvé kolo prezidentských volieb v Bulharsku nemá víťaza, rozhodne sa 13. novembra

NETKY.SK • 7 November 2016, 11:43 • 2 min
Prvé kolo prezidentských volieb v Bulharsku nemá víťaza, rozhodne sa 13. novembra

SOFIA - Bulharskí voliči budú o svojom novom prezidentovi rozhodovať v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 13. novembra. V nedeľňajšom hlasovaní totiž ani jeden z dvoch hlavných kandidátov nezískal nadpolovičný počet hlasov potrebný na okamžité víťazstvo v prvom kole. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nestraník a bývalý veliteľ vzdušných síl Rumen Radev, ktorého podporujú opoziční socialisti, dostal 26 percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavná súperka, predsedníčka parlamentu Cecka Cačevová z vládnucej strany GERB, za ním zaostala so ziskom 21,5 percenta hlasov. Vyplýva to z približne polovice spočítaných hlasovacích lístkov.

 

Výsledky, ktoré sú v rozpore s predvolebnými odhadmi, prinútili bulharského premiéra Bojka Borisova ustúpiť od svojho prísľubu, že ak Cačevová - pôvodne považovaná za favoritku - nezíska v prvom kole volieb najviac hlasov, odstúpi spolu so stranou GERB z funkcie. Po zverejnení prvých prognóz však svoje zámery označil za predčasné.

 

Radev je považovaný za politika, ktorý si praje užšie vzťahy Bulharska s Ruskom. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii však pred novinármi odmietol špekulácie o tom, že spochybňuje členstvo svojej vlasti v NATO či EÚ. Úradujúci prozápadný bulharský prezident Rosen Plevneliev sa už nehodlá uchádzať o ďalší päťročný mandát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies