Prvé kolo prezidentských volieb - 1. Hollande 28,6% 2. Sarkozy 27,1%

NETKY.SK • 23 Apríl 2012, 06:50 • 2 min
Prvé kolo prezidentských volieb - 1. Hollande 28,6% 2. Sarkozy 27,1%

Prvé kolo prezidentských volieb - 1. Hollande 28,6% 2.

slovakia

left justify in out

img

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku skončilo v nedeľu podľa predpokladov, keď socialistický kandidát Francois Hollande tesne zvíťazil pred úradujúcim prezidentom Nicolasom Sarkozym. Rozhodnutie medzi nimi tak prinesie druhé kolo, ktoré sa bude konať 6. mája.
      Hollande v nedeľu získal 28,6 percenta hlasov, Sarkozy 27,1 percenta. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov. Vo Francúzsku sa stalo prvýkrát, že prezident uchádzajúci sa o znovuzvolenie v prvom kole nezvíťazil.
      Na treťom mieste skončila líderka Národného frontu Marine Le Penová, ktorá pre krajnú pravicu dosiahla rekordný výsledok - 18,0 percenta hlasov. "Bitka o Francúzsko sa len začala," reagovala spokojná na výsledky volieb. "Sme teraz jedinou skutočnou opozíciou," dodala politička, ktorá brojí proti prisťahovalectvu a presadzuje vystúpenie krajiny z eurozóny.
      Štvrté miesto obsadil ľavicový kandidát Jean-Luc Melenchon, ktorého podporilo 11,1 percenta voličov. Centrista Francois Bayrou získal 9,1 percenta hlasov, zvyšní kandidáti zaznamenali minimálnu podporu. Voličská účasť bola napriek znechuteniu z politiky vysoká - 80,2 percenta.
      Obaja postupujúci kandidáti musia pre celkové víťazstvo teraz získať na svoju stranu voličov vyradených uchádzačov. Prieskumy favorizujú socialistu Hollanda, ktorý by mal o dva týždne zvíťaziť s 53-56 percentami hlasov. 
      Hollande (57) prisľúbil, že v prípade zvolenia za prezidenta bude - na rozdiel od Sarkozyho - usilovať o zjednotenie francúzskej spoločnosti. Deklaruje tiež zmenu smerovania Európy a ekonomické oživenie s väčšou sociálnou spravodlivosťou.
      "Mojou výslednou povinnosťou, a ja viem, že na mňa pozerajú spoza našich hraníc, je vrátiť Európu na cestu rastu a zamestnanosti," vyhlásil.
      V presviedčaní občanov o tom, kto bude lepšie smerovať krajinu k ekonomickému zotaveniu po štyroch rokoch krízy, čelí nepopulárny Sarkozy (57) ťažkému boju s Hollandom, ktorý nikdy nezastával vládny post. So svojím súperom by sa chcel pred druhým kolom stretnúť v troch debatách na témy ekonomiky, sociálnych a zahraničnopolitických otázok.
      O tom, kto sa stane novým prezidentom, môžu rozhodnúť krajne pravicoví voliči. Le Penová uviedla, že svoj názor ohľadom druhého kola zverejní na prvomájovom zhromaždení na budúci týždeň. 

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona