Prvé kolo parlamentných volieb v Egypte ovládli stúpenci prezidenta Sísího

NETKY.SK • 31 Október 2015, 07:31 • 2 min
Prvé kolo parlamentných volieb v Egypte ovládli stúpenci prezidenta Sísího

KÁHIRA - Prvé kolo dlhoočakávaných parlamentných volieb v Egypte, ktoré sa uskutočnilo v 14 z 27 provincií, ovládli stúpenci prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Získali všetkých 120 obsadzovaných kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré dnes zverejnila Komisia pre voľby, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V prvom kole sa obsadilo 273 z 596 parlamentných kresiel. Nezávislí ich získali 105 a 108 obsadili kandidáti pričlenení k rozličným stranám. Komisia pre voľby však mená víťazov nezverejnila a neuviedla ani ich politické strany.


Predseda komisie Ajman Abbás informoval, že aliancia nezávislých kandidátov a politických strán podporujúcich Sísího nazvaná Pre lásku Egypta získala v hlasovaní v utorok a stredu 60 kresiel a ďalších 60 má z predchádzajúceho hlasovania v dňoch 18.-19. októbra.


Voličská účasť dosiahla podľa Abbásových slov 22 percent.


Druhé kolo parlamentných volieb sa bude konať v novembri a decembri a obsadí zvyšné kreslá.


Novozvolený parlament bude prvý, ktorý sa ujme funkcie odkedy Sísí ešte ako šéf ozbrojených zvrhol v júli 2013 islamistického prezidenta Muhammada Mursího.


Egypt je bez parlamentu už vyše tri roky. V roku 2012 totiž islamistami vedený parlament rozpustil najvyšší súd s tým, že bol zvolený na základe chybného systému.


Terajšie parlamentné voľby sú tretím a posledným krokom plánu na politický prechod v krajine, ktorý oznámili po zvrhnutí Mursího a ktorý podporuje aj armáda.
Nový egyptský parlament bude mať 568 zvolených poslancov - 448 v jednomandátových obvodoch a 120 prostredníctvom straníckych kandidátok. Ďalších 28 poslancov môže vymenovať Sísí, napísala agentúra Reuters.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies