Prvé homosexuálne páry sa v Británii zosobášili už krátko po polnoci

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 07:43 • 2 min
Prvé homosexuálne páry sa v Británii zosobášili už krátko po polnoci

LONDÝN - Londýnčania Sean Adl-Tabatabai a Sinclair Treadway sa dnes krátko po polnoci stali jedným z prvých homosexuálnych párov, ktoré uzavreli sobáš vo Veľkej Británii. Informovala o tom agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Obaja muži vstúpili do manželstva len pár minút po polnoci. Práve oddnes je Veľká Británia 15. krajinou na svete, v ktorej sú povolené sobáše osôb rovnakého pohlavia. Zatiaľ sú tieto zväzky možné v Anglicku a Walese, od októbra sa k nim pridá aj Škótsko.
      

Tridsaťdvaročný Adl-Tabatabai a 20-ročný Treadway uzavreli manželstvo na radnici v londýnskej štvrti Camden pred približne 100 hosťami. Obrad viedol starosta štvrte Jonathan Simpson, ktorý túto príležitosť nazval "obrovským krokom v občianskych právach v našej krajine a uznaním toho, že láska premôže všetko".
      

"Je to úžasné a neuveriteľné. Bola to naozaj historická chvíľa," uviedol Adl-Tabatabai.
      

Okrem Camdenu sa sobáše homosexuálnych párov krátko po polnoci konali aj v iných častiach krajiny.
      

So sobášmi osôb rovnakého pohlavia súhlasia podľa prieskumov približne dve tretiny Britov, pričom ich podporujú najmä mladí ľudia. 
      

Britský parlament schválil zákon umožňujúci sobáše homosexuálnych párov v júli 2013, keď ho podporili lídri všetkých troch hlavných politických strán. Na jej základe môžu homosexuálne páry uzavrieť civilný či cirkevný sobáš v Anglicku a Walese. Párom, ktoré už vstúpili do registrovaného partnerského zväzku, umožní zmeniť ho do konca roku na manželstvo. 
      

Len minulý mesiac legalizoval zväzky osôb rovnakého pohlavia aj škótsky parlament, a to s účinnosťou od spomínaného októbra 2014. Za zákon hlasovala drvivá väčšina poslancov aj napriek nesúhlasu tamojších hlavných cirkevných inštitúcií.
      

Štvrtá súčasť Británie, Severné Írsko, oznámilo, že nemá v úmysle zaviesť zákony umožňujúce manželstvá homosexuálov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona