Prvé financie z daru spoločnosti TIPOS budú smerovať na akútnu pomoc utečencom

NETKY.SK • 29 Október 2015, 10:01 • 2 min
Prvé financie z daru spoločnosti TIPOS budú smerovať na akútnu pomoc utečencom

BRATISLAVA - Prvé finančné prostriedky z daru štátnej lotériovej spoločnosti TIPOS budú v najbližších dňoch smerovať k organizáciám, ktoré poskytujú praktickú pomoc v utečeneckej kríze. Na riešenie najakútnejších výdavkov humanitárnych organizácií bolo prerozdelených 343.228 eur medzi sedem organizácií. Spoločnosť TIPOS vyčlenila na humanitárnu a integračnú pomoc utečencom predbežne 500.000 eur.

slovakia

left justify in out

Podporu na obdobie maximálne piatich mesiacov získala napríklad poľná nemocnica organizácie Magna - Deti v núdzi v srbsko-chorvátskom pohraničí, tím profesora Krčméryho, Človek v ohrození, ale aj integračné aktivity Slovenskej katolíckej charity na Slovensku.

 

"Sme veľmi radi, že sa nám podarí dostať pomoc do prvej línie riešenia humanitárnej krízy," skonštatoval jeden z iniciátorov Výzvy k ľudskosti a riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti (NOS) Ján Orlovský. Podľa jeho slov je potrebné podporovať organizácie, ktoré robia všetko pre zmiernenie prebiehajúcej humanitárnej krízy.

 

Orlovský ale upozorňuje, že to nie je systémové riešenie tohto problému. "Priamo z terénu máme od organizácií a dobrovoľníkov informácie o tom, že situácia na juhu je na hranici možností úsilia mimovládnych organizácií a jednotlivcov," tvrdí. Ako ďalej uviedol, Slovensko i ostatné štáty by mali v regióne dotknutom utečeneckou krízou využiť maximum svojich vlastných kapacít v oblasti civilnej ochrany, krízového manažmentu a zapojiť ich v teréne. Občianska iniciatíva Výzva k ľudskosti sa v tomto smere obracia na vládu SR.

 

V rámci tohto kola prerozdeľovania sa využila viac ako polovica daru. V najbližších dňoch bude zverejnená nová grantová výzva. Ďalšie organizácie tak budú môcť svoje požiadavky zaslať priebežne na posúdenie a rozhodnutie Rady Výzvy k ľudskosti. Čerpanie prostriedkov môže verejnosť sledovať prostredníctvom transparentného účtu, ktorý NOS, poverená administrovaním finančného daru pre tieto účely, otvorila v rámci partnerskej spolupráce so spoločnosťou TIPOS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona