Prvé dve dekády novembra boli nezvyčajne teplé

NETKY.SK • 21 November 2015, 11:51 • 2 min
Prvé dve dekády novembra boli nezvyčajne teplé

BRATISLAVA - Priemerná teplota vzduchu prvých dvoch novembrových dekád bola rekordne vysoká v Bratislave na Kolibe aj na Lomnickom štíte. Na meteorologických staniciach v nížinách alebo v údoliach a v kotlinách Slovenska bolo obdobie od 1. do 20. novembra tiež teplotne nadnormálne. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

"Na začiatku tohtoročného novembra bolo niekoľko dní, kedy bola teplotná inverzia a práve táto skutočnosť posunula niektoré vrcholové a svahové polohy Slovenska do rekordnej teplotnej úrovne prvých dvoch novembrových dekád," uviedli klimatológovia. Medzi najteplejšie dni patrili 10. a 11. november. V Bratislave, Mlynskej doline dosiahla priemerná denná teplota vzduchu 10. novembra až 17,2 stupňa Celzia a o deň neskôr (meniny mal Martin) dosiahla priemerná denná teplota vzduchu v Bratislave na letisku 15,5 stupňa Celzia.

 

"Aj 19.11. bolo v Bratislave extrémne teplo a priemerná denná teplota vzduchu tento deň dosiahla v Bratislave na Kolibe 14,6 stupňa Celzia, na letisku 15 stupňov Celzia a v Mlynskej doline 15,4 stupňa Celzia," uviedli odborníci z SHMÚ. Ako dodali, normálne hodnoty priemernej dennej teploty vzduchu v tomto čase sú tam o viac ako 10 stupňov Celzia nižšie.

 

V stredu 18.11. sa podľa ich slov stala ešte jedna zvláštnosť. V Hurbanove dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 20,5 stupňa Celzia, čo znamená, že najneskorší dátum výskytu teploty vzduchu s hodnotou 20 stupňov Celzia a viac sa na Slovensku posunul v kalendárnom roku zo 17. na 18. november.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona