Prvé cvičenie aktívnych záloh bude v máji, vycvičených bude 40 záujemcov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 15:19 • 2 min
Prvé cvičenie aktívnych záloh bude v máji, vycvičených bude 40 záujemcov

BRATISLAVA - Armáda začne prvé cvičenie aktívnych záloh v dňoch od 15. do 26. mája. V rámci pilotného projektu bude vycvičených prvých 40 príslušníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková s tým, že Ozbrojené sily (OS) SR zaslali zamestnávateľom vojakov zaradených do aktívnych záloh list o právach a povinnostiach.

slovakia

left justify in out

Podľa zákona je zamestnávateľ povinný udeliť svojmu zamestnancovi pracovné voľno na vymedzené obdobie a navyše jeden deň pracovného voľna, ak cesta verejnou dopravou z miesta jeho bydliska, prípadne pracoviska, do miesta určenia trvá viac ako šesť hodín.

 

Platí to aj pre cestu späť, teda zamestnanec má nárok na ďalší deň pracovného voľna určeného na prepravu. Za čas poskytnutého pracovného voľna mu patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, pričom náklady na túto náhradu refunduje zamestnávateľovi vojenský útvar. Po skončení pravidelného cvičenia budú zamestnávateľovi doručené podklady k refundovaniu nákladov za poskytnuté pracovné voľno.

 

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe dostane vojak motivačný príspevok v sume 600 eur, ktorý mu bude vyplatený spätne v prípade, že absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Využitie aktívnych záloh aj v čase mierového stavu povoľuje od januára tohto roku novela zákona o brannej povinnosti.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies