Prvá zásielka chemických zbraní opustila Sýriu

NETKY.SK • 7 Január 2014, 17:45 • 2 min
Prvá zásielka chemických zbraní opustila Sýriu

DAMASK - Prvá zásielka chemických zbraní na dánskej lodi opustila sýrsky prístav Ládikíja. Potvrdila to Organizácia Spojených národov. Plavidlo eskortujú čínske, dánske, nórske a ruské fregaty. Odvoz nebezpečných chemikálií je prvým krokom k definitívnej eliminácii tohto arzenálu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci pokus o vyzdvihnutie zbraní zrušili po tom, čo sýrski predstavitelia včas nedopravili materiál na odvoz do Ládikíje. Dôvodmi nedodržania termínu z 31. decembra boli údajne zlé počasie, posunutie bojových línií a uzávierky ciest. Po odvoze zo Sýrie zbrane v talianskom prístave preložia na špeciálne vybavené americké plavidlo, ktoré ich zlikviduje vo vodách Atlantického oceánu.

Na základe v septembri prijatej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN má Sýria čas do konca júna 2014, aby svoje chemické zbrane dala zničiť. Ich celkový objem sa odhaduje na viac ako tisíc ton. Takýto plán bol na podnet Rusov prijatý pod hrozbou amerického útoku na Sýriu, ktorej režim USA obvinili z augustového použitia chemických zbraní voči vlastnému obyvateľstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies