Prvá výstava v histórií: Slovenské vyznamenania (1939-1945)

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 08:39 • 2 min
Prvá výstava v histórií: Slovenské vyznamenania (1939-1945)

BRATISLAVA - Vyše 200 štátnych vyznamenaní a dekorácií z obdobia Slovenskej republiky (1939-1945) a zo súčasnosti predstaví od stredy vôbec prvá výstava svojho druhu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum ju pod názvom Slovenské vyznamenania slávnostne otvorí v utorok 23. apríla o 17:00 v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Ako agentúru SITA informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM - Historického múzea Jana Hutťanová, expozícia sa venuje faleristike, vede o rádoch a vyznamenaniach, ktorej názov pochádza z gréckeho slova phalerae označujúceho kruhové medaily, vyznamenania na pancieroch rímskych vojakov.

"Faleristika dostala vznikom Slovenskej republiky v roku 1939 nový impulz. Jej rozmanitosť a kvalitu môžete vidieť práve na tejto výstave. Moderné vyznamenania sú špičkovou prácou Mincovne v Kremnici, autormi sú umelci ako Fraňo Štefunko, Ladislav Majerský či Vojtech Ihriský," priblížila expozíciu Hutťanová. Medzi najvzácnejšie exponáty patrí reťaz Vojenného víťazného kríža či vyznamenania Za osobnú statočnosť - malá zlatá medaila. Z oboch bolo totiž vyrobených len po päť kusov. 

Výstava Slovenské vyznamenania sa od 24. apríla zaradí do série aktuálnych výstav, ktorými si pripomíname 20. výročie vzniku Slovenskej republiky. Spolu s výstavami - 20 rokov na českých a slovenských námestiach a Sviečková manifestácia ju záujemcovia nájdu v priestoroch Historického múzea SNM na Bratislavskom hrade, denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00 s posledným vstupom o 17:15. 

Národné múzeum tiež pozýva v sobotu 27. apríla o 15:00 na komentovanú prehliadku v Obrazárni Bratislavského hradu. Špecializované komentované prehliadky pre verejnosť sa na hrade konajú každú poslednú sobotu. Najbližšia bude s kurátorkou historického odevu a textilu Evou Hasalovou aj o tom, čo majú oblečené postavy na historických maľbách v Obrazárni Bratislavského hradu. Návštevníci sa dozvedia, ako sa v minulosti vyvíjala móda a zistia veľa zaujímavostí o šatách, šperkoch, účesoch a doplnkoch. Vstup na podujatie je voľný, dodala Hutťanová. 

Viac podrobností o programe múzeí zo siete Slovenského národného múzea možno nájsť na jeho webstránke https://www.snm.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies