Prvá tohtoročná republikánska debata bola najmä o ekonomike a bezpečnosti

NETKY.SK • 15 Január 2016, 07:32 • 2 min
Prvá tohtoročná republikánska debata bola najmä o ekonomike a bezpečnosti

NORTH CHARLASTON - Osem uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov sa v noci nadnes stretlo v tohtoročnej prvej televíznej debate, ktorej dominovali ekonomické a zahraničnopolitické témy, ako aj kritika administratívy demokratického prezidenta Baracka Obamu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Účastníkmi dnešnej debaty, boli uchádzači, ktorí v prieskumoch verejnej mienky dosahujú najvyššie preferencie. Okrem realitného magnáta Donalda Trumpa, ktorý v rebríčkoch popularity medzi republikánskymi kandidátmi zatiaľ jasne vedie, sa dnešnej debaty zúčastnili senátor za štát Texas Ted Cruz, senátor za štát Florida Marco Rubio, guvernér štátu Ohio John Kasich, guvernér New Jersey Chris Christie, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush a bývalý neurochirurg Ben Carson.


Na prezidenta Obamu hneď v úvode debaty zaútočil texaský senátor Cruz, ktorý ho kritizoval najmä za jeho zhovievavý postoj k Iránu, ale aj za hospodársku politiku, pričom podotkol, že za Obamu sa dobre darí milionárom a miliardárom, ale všetci ostatní trpia.


Obamovu Správu o stave únie prednesenú tento týždeň si zobral na mušku guvernér Chris Christie, ktorý o nej povedal, že vyznela akoby "všetko na svete bolo v najlepšom poriadku", čo však podľa neho ani zďaleka nie je pravda. Okrem Obamu, sa Christie s kritikou obrátil aj proti uchádzačke o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Hillary Clintonovú, o ktorej povedal, že ak sa on stane prezidentom, Clintonová sa k Bielemu domu nebude smieť priblížiť ani na vzdialenosť desiatich kilometrov.


V útoku na Clintonovú sa ku Christiemu pridal aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ktorý niekdajšiu prvú dámu označil za "bezpečnostnú katastrofu", a to najmä v súvislosti s útokom na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom zahynul veľvyslanec Christopher Stevens a traja ďalší Američania. Clintonová v tom čase zastávala post ministerky zahraničných vecí.


S kritikou Obamovej bezpečnostnej politiky prišiel aj neurochirurg na dôchodku Ben Carson, keď povedal, že súčasný americký prezident si "neuvedomuje, že žije v 21. storočí", lebo si neuvedomuje, že terorizmus nemá hraníc.


Miliardár Donald Trump naopak zaútočil na svojho republikánskeho spolukandidáta Teda Cruza, keď spochybnil jeho právo uchádzať sa o funkciu prezidenta Spojených štátov, keďže Cruz sa narodil v Kanade a podľa americkej ústavy môže byť prezidentom len rodený Američan. Cruz označil Trumpove výhrady za neopodstatnené a vysvetlil ich jeho obavami z klesajúcich preferencií.


Dnešnú debatu uchádzačov Republikánskej strany o nominácii na prezidenta vysielala naživo z Južnej Karolíny spoločnosť Fox Business Network.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies