Prvá indická sonda úspešne odštartovala na Mars

NETKY.SK • 5 November 2013, 12:10 • 2 min
Prvá indická sonda úspešne odštartovala na Mars

NAÍ DILLÍ – India v utorok úspešne vyslala na Mars svoju prvú robotickú sondu, ktorá už dosiahla obežnú dráhu Zeme.

slovakia

left justify in out

India sa tak stala prvou ázijskou krajinou, ktorá vyslala na červenú planétu družicu. Misiu na Mars zatiaľ uskutočnilo len Rusko, Spojené štáty a Európska vesmírna agentúra. Družicu na Mars v posledných rokoch neúspešne vyslala Čína aj Japonsko. Indická sonda Mangaljan má na Mars doraziť v polovici budúceho roku a jej úlohou je skúmať atmosféru a povrch planéty s ohľadom na možnosti výskytu vhodných podmienok pre život.

Raketu so sondou vypustili z vesmírneho strediska Šríharikota na juhovýchodnom pobreží. India chce misiou dokázať technologické možnosti svojho vesmírneho programu, ktorý odštartovala v roku 1963. Ide o prvú medziplanetárnu misiu tejto ázijskej krajiny, pričom jej náklady predstavujú 4,5 miliardy rupií (54 miliónov eur). Nepilotovaná sonda veľkosti menšieho auta bude najprv asi mesiac obiehať okolo Zeme a potom sa vydá sa svoju deväťmesačnú púť na Mars. Jej úlohou je zistiť prítomnosť metánu v marťanskej atmosfére.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona