Prvá dáma Zimbabwe ohlásila kandidatúru na post prezidenta

NETKY.SK • 24 Október 2014, 08:42 • 2 min
Prvá dáma Zimbabwe ohlásila kandidatúru na post prezidenta

HARARE - Prvá dáma Zimbabwe, 49-ročná Grace Mugabeová, dnes oznámila svoju prezidentskú kandidatúru s tým, že by vo funkcii vystriedala svojho 90-ročného manžela, keď ju uvoľní.

slovakia

left justify in out

"Ľudia hovoria, že chcem byť prezidentkou. Ale prečo nie? Nie som občiankou Zimbabwe?" vyhlásila dnes pred veteránmi oslobodzovacieho boja krajiny v Mazowe asi 40 kilometrov od metropoly Harare.
      

Grace Mugabeová vyzvala viceprezidentku Joice Mujuruovú, ktorá je jedným z popredným kandidátov na prezidentskú funkciu, aby rezignovala. "Existuje množstvo ľudí, ktorí môžu riadiť túto krajinu, ale nie Joice Mujuruová," zdôraznila a dodala, že viceprezidentka by doviedla Zimbabwe "späť tam, kde sme boli pred nezávislosťou".
      

Robert Mugabe vládne krajine od roku 1980 a v poslednom čase cestoval niekoľkokrát za lekárskou starostlivosťou do zahraničia, čo vyvolalo úvahy, že by sa mohol vzdať funkcie ešte pred skončením svojho mandátu v roku 2018. Grace Mugabeovú medzičasom vymenovali do čela ligy žien vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF).
      

Politické ambície prezidentovej manželky sa stretli s odporom viceprezidentky Mujuruovej a ďalších, ktorí sa zúčastnili na oslobodzovacom boji proti menšinovej belošskej vláde v bývalej Rhodézii - dnešnom Zimbabwe - po boku Roberta Mugabeho. Prvú dámu okrem iného kritizovali za doktorát, ktorý získala na Zimbabwianskej univerzite v septembri, údajne iba niekoľko mesiacov po začiatku štúdia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona