Prvá dáma Cypru E. Christofia sa na Slovensku inšpirovala, ako pomáhať autistom

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:17 • 2 min
Prvá dáma Cypru E. Christofia sa na Slovensku inšpirovala, ako pomáhať autistom

Prvá dáma Cypru E. Christofia sa na Slovensku inšpirovala, ako pomáhať autistom

slovakia

left justify in out

img

Problém autizmu sa dotýka celej spoločnosti, nielen konkrétnych rodín, ktoré majú choré dieťa, povedala pre TASR prvá dáma Cypru Elsi Christofia po dnešnej návšteve autistického centra Andreas v Bratislave.
"Preto je dôležité, aby existovala spolupráca medzi dobrovoľnými organizáciami a štátom," vyhlásila v sprievode prvej dámy Slovenska Silvie Gašparovičovej. Manželka Dimitrisa Christofiasa je na Cypre známa svojimi aktivitami v oblasti charity a snahou pomôcť ľuďom s rôznymi ochoreniami. To hostiteľku priviedlo k myšlienke ukázať jej centrum Andreas. "Bola to pre mňa veľmi užitočná skúsenosť, ktorú budem môcť využiť aj v našej krajine," opísala Christofia svoje dojmy z návštevy. Gašparovičová upozornila, že Cyperčania sa chystajú vytvoriť podobné centrálne zariadenie pre autistov u nich.
"Videli sme úžasnú prácu všetkých, ktorí sa starajú o tieto deti aj dospelých a som presvedčená, že treba zvýšiť pomoc štátu, pretože narastá počet autistických detí," zhodnotila návštevu Gašparovičová, ktorá pred štyrmi rokmi prevzala záštitu nad centrom.
Prvé dámy sa stretli aj s deťmi, ale "bolo veľmi obozretne zvážené", ktoré deti takúto návštevu zvládnu, uviedla riaditeľka pre odbornú činnosť Andrea Šedibová. "Aj my, ktorí tu pracujeme, máme v poslednej dobe pocit, že tých detí pribúda. V Amerike sa dokonca hovorí o niečom ako epidémia autizmu," dodala Šedibová s tým, že o príčinách odborníci zatiaľ len polemizujú.
Cyperčania si do centra Andreas prišli pre inšpiráciu, aby mohli zlepšovať služby pre svojich občanov postihnutých autizmom, uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Bratislavského samosprávneho kraja Michaela Šopová. "Tá problematika je nová. Dvadsať rokov je veľmi krátka doba, a v medicíne celkovo, dvadsať rokov je nič," povedala Šopová, ktorá kvality centra Andreas hodnotí veľmi vysoko. "Sme skutočne radi, že si vybrali práve toto zariadenie a prišli sa inšpirovať, aké služby môžu zlepšiť a poskytovať deťom a dospelým ľuďom s autizmom v ich krajine," povedala s tým, že aj Slovensko môže byť inšpiráciou v tejto oblasti.
Centrum vzniklo v roku 2001 ako nezisková organizácia a poskytuje starostlivosť ľuďom s autizmom bez rozdielu veku, priblížila riaditeľka centra Kateřina Nakládalová. Na projekt, jeho zamestnancov a úspech je nesmierne hrdá. "Naše centrum je výnimočné tým, že poskytuje celú širokú škálu starostlivosti o autistov a ich rodiny. Rodičia z celého Slovenska sem prichádzajú s deťmi na diagnostiku a ak sa autizmus potvrdí, potrebujú pomocnú ruku s tým, ako v začiatkoch s dieťaťom komunikovať a pracovať," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies