Prvá bitkoinizácia suverénneho štátu?

NETKY.SK • 25 September 2017, 19:00 • 2 min
Prvá bitkoinizácia suverénneho štátu?

CARACAS – V posledných mesiacoch sa objavujú správy o tom, že vo Venezuele sa čoraz viac ťaží a nakupuje Bitcoin. Podľa Daniela Osoria zo spoločnosti Andean Capital Advisors by to mohlo znamenať, že krajina onedlho prejde kompletnou "bitcoinizáciou".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Osorio, ktorý strávi približne týždeň z každého mesiaca v tejto juhoamerickej krajine, v rozhovore pre CNBC povedal, že Venezuelčania čelia obrovskej hyperinflácii. Počas rozhovoru vysvetlil, že obyčajný obed stojí od 200.000 bolívarov vyššie, čo je približne 8 až 10 amerických dolárov.

 

img

Daniel Osorio

 

Len Bitcoin

Miestne reštaurácie však začínajú ako platbu za jedlo prijímať len Bitcoiny alebo cudzie meny. Podľa Osoria problém spočíva v tom, že na rozdiel od Zimbabwe a iných krajín, ktoré trpia hyperinfláciou, Venezuela nemá prístup k dostatočnému objemu amerických dolárov na riadenie ekonomiky.

 

img

 

Miestni obyvatelia sa preto obrátili na Bitcoin, aby mohli ekonomicky fungovať. Vzhľadom na to, že Bitcoin je nezávislý od čierneho trhu s bolívarmi, predstavuje pevnú výmennú platformu pre podnikanie. Na konci rozhovoru Osorio poznamenal: "Možno sme svedkami prvej bitkoinizácie suverénneho štátu."

Zástancovia kryptomien hovoria, že toto je len prvá z mnohých krajín, ktoré prejdú na digitálnu menu, pretože ich platobná schopnosť a dostupnosť exponenciálne rastú každým dňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies