Prudký vietor a sneh cez víkend ochromili aj Francúzsko

NETKY.SK • 29 Október 2012, 09:15 • 2 min
Prudký vietor a sneh cez víkend ochromili aj Francúzsko

Prudký vietor a sneh cez víkend ochromili aj Francúzsko - Svet Prudký nárazový vietor a snehové zrážky si počas víkendu vo Francúzsku vyžiadali jeden ľudský život, skomplikovali zásobovanie elektrickou energiou i situáciu na cestách a spôsobili veľké mate

slovakia

left justify in out

img

Prudký nárazový vietor a snehové zrážky si počas víkendu vo Francúzsku vyžiadali jeden ľudský život, skomplikovali zásobovanie elektrickou energiou i situáciu na cestách a spôsobili veľké materiálne škody. Dvaja ľudia sú po víkende nezvestní.
      Smrť bezdomovca zapríčinila zrejme na Paríž nezvyčajne chladná noc zo soboty na nedeľu, keď namiesto zvyčajných siedmich stupňov bolo 2,3 stupňa Celzia.  
      Záchranári a polícia od soboty zatiaľ bezúspešne pátrajú po 12-ročnom chlapcovi a 26-ročnom mužovi, ktorí sa stratili na juhu Francúzska. Pátranie po nich bude pokračovať dnes, keď sa očakáva zlepšenie počasia.
      Mimoriadne silný nárazový vietor spôsobil aj to, že bez elektriny sa ocitlo vyše 50.000 domácností v troch alpských departementoch: Isere, Savoie a Haute-Savoie.
      V departemente Isere bola situácia komplikovaná aj na cestách, keďže snehové zrážky boli na toto ročné obdobie mimoriadne výdatné. Na horských cestách uviazlo v noci na nedeľu asi 40 áut. Zasahovať museli aj horskí záchranári, keď v sobotu v horách uviazla skupina turistov, ktorí sa napriek predpovediam počasia vydali na túru.
      V dôsledku prudkého nárazového vetra v prístave Marseille do móla narazil trajekt Napoléon Bonaparte - v tom čase bez cestujúcich a nákladu. Nárazom sa poškodila vstupná brána pre automobily a do podpalubia vnikla voda, čím trajekt stratil stabilitu a nebezpečne sa naklonil. Momentálne je trajekt, schopný prepraviť 2600 cestujúcich a 700 áut, naklonený pod uhlom 15 stupňov a zaisťujú ho dva remorkéry.
      Podľa služby Météo France taký silný vietor, aký cez víkend zasiahol prakticky celé územie Francúzska, registrujú v priemere trikrát za desať rokov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies