Prudký vietor a lejaky narušujú cestovanie ľudí pred Vianocami

NETKY.SK • 23 December 2013, 14:25 • 2 min
Prudký vietor a lejaky narušujú cestovanie ľudí pred Vianocami

LONDÝN - Husté lejaky a silný vietor dnes vyčíňajú v západných častiach Británie, kde pred Vianocami narušujú cestovanie obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Úrady však vopred upozornili cestujúcich, že doprava bude zlyhávať počas celého dňa. Informácie priniesla webová stránka britskej spravodajskej stanice BBC. Meteorologická služba vydala pre dnešok žltú výstrahu pred lejakmi vo Walese, východnom Anglicku, juhozápadnom Anglicku a juhovýchodnom Anglicku.Množstvo železničných spoločností obmedzilo alebo zrušilo spoje a pravdepodobné je aj narušenie cestnej dopravy. Na niektorých úsekoch tratí nariadili navyše zníženie rýchlosti. Úrady ľuďom poradili, aby cestovali iba v prípade "nevyhnutnosti". Pravdepodobné sú aj rušenia a odklady letov vzhľadom na silnejúci južný vietor - aj keď londýnske letisko Heathrow je dnes zatiaľ "pomerne pokojné". Letisko Gatwick informovalo, že neočakáva, že nepriaznivé počasie spôsobí nejaké problémy. Hrozí aj dočasné prerušenie trajektovej dopravy a zatvorenie niektorých mostov. K najhoršie zasiahnutým oblastiam patrí dnes anglické grófstvo Cornwall, kde zostalo bez elektriny vyše 350 domov, pričom prudký vietor a lejak stále bičujú juhozápad Anglicka. Severné Írsko čaká na Štedrý deň počasie, ktoré bude jedným z najhorších v celej Británii. Odborníci varovali, že vietor bude dosahovať rýchlosť až do 145 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia tiež varovali, že vo Walese bude mať vietor rýchlosť do 130 kilometrov za hodinu a hrozia aj záplavy. Žlté varovanie pred snehovými zrážkami a silnou víchricou platí pre väčšinu Škótska - živly tam majú vyčíňať počas Štedrého dňa. V britskej metropole Londýn, v Hyde Parku, je dnes zatvorený zimný zábavný park s klziskom Winter Wonderland, avšak v utorok ho už plánujú otvoriť.
Žlté varovania Meteorologickej služby platia od dneška od 8.00 h SEČ do utorka do 10.00 h SČ. Odborníčka BBC na počasie Louise Learová uviedla, že počasie bude na 1. a 2. sviatok vianočný (25. a 26. decembra) už miernejšie. Úrady varovali pred záplavami a upozornili, že už jazda v 30-centimetrovej vode stačí na to, aby vozidlo strhla voda. Ľudia sa majú správať v súlade s výstrahami a premiestniť sa do vyšších oblastí, ak žijú v časti "ohrozenej povodňami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona