Prudký rast zásob ropy v USA stlačil cenu Brentu pod 60 USD/barel

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 06:54 • 2 min
Prudký rast zásob ropy v USA stlačil cenu Brentu pod 60 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes klesli po tom, ako trhy zareagovali na podstatne vyšší rast ropných zásob v USA, než sa pôvodne očakávalo.

slovakia

left justify in out

Ešte výraznejšiemu poklesu cien ropy zabránili vyhlásenia Saudskej Arábie, že ceny by sa mali v blízkom čase zotaviť. Informovala o tom agentúra Reuters. Ropné zásoby v USA vzrástli podľa oznámenia amerického ministerstva energetiky v minulom týždni až o 10,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ekonómovia pritom predpokladali rast zásob len o 4 milióny barelov. Je to už ôsmy týždeň rastu zásob po sebe a čo sa týka celkového objemu, nový rekord.

 

Napriek tomu bol pokles cien ropy miernejší než v predchádzajúcich dňoch. Prispeli k tomu vyjadrenia saudskoarabského ministra ropného priemyslu Alího al-Naímiho, ktorý uviedol, že ceny ropy by sa po nedávnom prudkom poklese mali v dohľadnej dobe zotaviť.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla do 18.11 h SEČ o 1,40 USD (približne 2 %) na 59,62 USD (53,60 eura) za barel. V pondelok klesla cena Brentu až o 5 %, keď špekulácie o prípadnej dohode s Iránom v súvislosti s jeho jadrovým programom vyvolali obavy trhov z ďalšieho zvýšenia dodávok ropy.

 

Pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá klesla o 65 centov (približne 1 %) na 49,97 USD/barel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona