Prudkému vetru v neodolali dva minarety indickej pamiatky Tádž Mahál

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 17:36 • 2 min
Prudkému vetru v neodolali dva minarety indickej pamiatky Tádž Mahál

NAÍ DILLÍ - Dva minarety svetoznámeho mauzólea Tádž Mahál pri Agre na severe Indie neodolali prudkému nárazovému vetru o rýchlosti až 130 km/hodinu.

slovakia

left justify in out

Obe štvormetrové vežičky sa zrútili, informoval vo štvrtok spravodajský portál BBC s odvolaním sa na expertov. Každý z minaretov bol umiestnený pri jednom z vchodov do stavby, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, jeden pri tzv. kráľovskom vchode, ktorý je turistami najviac navštevovaným, druhý pri južnom vchode do pamiatky.

 

Mauzóleum mal postaviť indický mogul Šáhdžahán na pamiatku svojej manželky perzského pôvodu Mumtázmahal. Podľa oficiálnych zdrojov UNESCO sa s výstavbou objektu z bieleho mramoru začalo v roku 1631 a práce sa skončili v roku 1648. Na realizácii projektu pracovalo viac ako 20.000 remeselníkov z celej južnej, strednej a východnej Ázie.

 

Na architektonickom stvárnení sa mali podieľať i jeden Francúz a istý Benátčan. Zodpovedným architektom bol Usad Ahmad z Láhauru, starého hlavného mesta ríše mogulov. Stavebný materiál pochádzal z celej Indie a Ázie, pričom do mramoru zasadili 28 rôznych druhov drahokamov a polodrahokamov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona