Prudké búrky zasiahli v noci nadnes viaceré spolkové krajiny

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 13:52 • 2 min
Prudké búrky zasiahli v noci nadnes viaceré spolkové krajiny

SALZBURG/GRAZ/INNSBRUCK/BREGENZ - Vyvrátené stromy, horiaca trafostanica, poškodená energetická sieť, strhnuté strechy a zaplavené pivnice, takto vyzerá v skratke súhrn dôsledkov prudkých búrok, ktoré v noci nadnes zasiahli rakúsku spolkovú krajinu Salzbursko.

slovakia

left justify in out

Stovky tamojších hasičov mali plné ruky práce aj v súvislosti s vyvrátenými stromami na cestných komunikáciách, ktoré v jednom z prípadov uväznili vodičku tak, že nemohla s vozidlom ani pokračovať v ceste, ani cúvnuť. Našťastie, však ona, ako aj jej manžel vyviazli bez ujmy na zdraví a hasiči ich napokon zo "zajatia" vyslobodili.

 

Pre viac ako 600 hasičov bolo však menej zriedkavé zasahovanie v zaplavených pivničných alebo iných nižšie položených domových priestorov.

 

Na odstraňovaní následkov nočných rozmarov prírody sa tam pracuje aj v súčasnosti.

Intenzívne búrky sprevádzané zrážkami a prudkým nárazovým vetrom zasiahli aj rakúsku spolkovú krajinu Štajersko. Na jej severe spôsobili predovšetkým škody na strechách objektov a zanechali množstvo vyvrátených stromov, kým na juhu mali hasiči najviac práce s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc. Pod vodou sa tu však ocitli aj cestné komunikácie, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.

 

Poškodené strechy sa hasiči snažili zabezpečiť aspoň provizórne. Väčšinu následkov búrok sa podarilo už odstrániť, avšak šesť statkov zostáva ešte odrezaných od zvyšku sveta, informovala krajinská polícia s poukázaním na fakt, že prístupové komunikácie k ním sú zablokované množstvom vyvrátených stromov.

Prudké búrky a s nimi spojené škody zaznamenali aj v rakúskych spolkových krajinách Tirolsko a Vorarlbersko, kde hasiči zasahovali v priebehu uplynulej noci takmer 200-krát. K zraneniam osôb tu nedošlo.

 

Podobne ako v iných častiach alpskej republiky aj tu narúšali vyvrátené stromy plynulosť cestnej premávky.

Prudký vietor strhol navyše v Kufsteine strechu obytného domu, pričom došlo k vážnemu poškodeniu viacerých motorových vozidiel. V okrese Imst vypukol po zásahu blesku lesný požiar, ktorý sa ešte v nočných hodinách podarilo zlikvidovať.

 

Na Bodamskom jazere sa v úzkych ocitla plachetnica, ktorú sa napokon podarilo zastaviť napriek nárazom vetra o rýchlosti okolo 80 km/hodinu asi kilometer pred nemeckým pobrežím.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona