Vedci zistili, že prstence Saturnu sú mladšie, než samotná planéta

NETKY.SK • 18 Január 2019, 11:18 • 2 min
Vedci zistili, že prstence Saturnu sú mladšie, než samotná planéta

WASHINGHTON - Prstence planéty Saturn sú mladšie, než si vedci dosiaľ mysleli. Objavili sa až počas uplynulých 10-100 miliónov rokov. Vyplýva to z najnovšej štúdie založenej na poznatkoch získaných vďaka sonde Cassini, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Šiesta planéta od Slnka sa sformovala pred približne 4,5 miliardami rokov spolu so zvyšnými planétami slnečnej sústavy a väčšinu svojej existencie strávila bez svojich charakteristických prstencov, s ktorými ju poznáme v súčasnosti.

 

 

Astronómovia sa dlho domnievali, že prstence môžu byť mladšie a možno vznikli vďaka kolízii mesiacov Saturnu alebo následkom blízkeho preletu kométy.

Cassini - americko-európska sonda, ktorú vypustili v roku 1997 a svoju misiu zavŕšila v roku 2017 plánovaným stroskotaním na povrchu Saturnu - poskytla na niektoré otázky jasnejšie odpovede. Sonda sa dostala k planéte bližšie než akékoľvek iné kozmické zariadenie v histórii.

 

Sonda Cassini a jej plánované stroskotanie na Saturne

 

Vďaka posledným obletom sondy Cassini okolo Saturnu boli vedci schopní vydedukovať hmotu a približný vek jeho prstencov, uviedol Luciano Iess, vedúci výskumného tímu z Univerzity La Sapienza v Ríme.

Menej objemu indikuje mladší vek prstencov, pretože tie s vekom priťahujú viac úlomkov a naberajú hmotnosť. Prstence tvorí z 99 percent ľad. Predmetná štúdia sa nezaoberá otázkou ich pôvodu, zmienené teórie však podporuje.

 

Na porovnanie čo do veľkosti: Mesiac, Zem a prstence Saturnu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies