Prsteň 70 rokov nezvestného vojnového pilota poslali rodine v Británii

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 17:30 • 2 min
Prsteň 70 rokov nezvestného vojnového pilota poslali rodine v Británii

TIRANA - Seržant John Thompson, britský pilot pre špeciálne operácie počas druhej svetovej vojny, bol pokladaný za nezvestného vyše 70 rokov. To však už neplatí, napísala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dnes dostala pilotova 92-ročná sestra Dorothy Websterová od jednej rodiny v Albánsku jeho prsteň a debničku z jeho bombardéra typu Halifax, ktorý sa zrútil v tejto východoeurópskej krajine 29. októbra 1944, keď prevážal pomoc pre miestnych protinacistických bojovníkov.
     

V roku 1960 našiel dnes už zosnulý Jaho Cala Thompsonov prst s prsteňom na hore Sinoi, 40 kilometrov severne od albánskeho hlavného mesta Tirana. Prsteň ukryl - mal obavy ho ukázať vtedajším komunistickým úradom - a požiadal svojho syna Xhemila, aby vyhľadal rodinu pilota.
     

Xhemil sa skontaktoval s britským veľvyslanectvom, ktoré potvrdilo, že prsteň patril Thompsonovi, a oznámilo to jeho rodine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies