Provládne sily začali vstupovať do kurdskej enklávy Afrín

NETKY.SK • 20 Február 2018, 17:05 • 2 min
Provládne sily začali vstupovať do kurdskej enklávy Afrín

BEJRÚT - Sýrski provládni bojovníci začali vstupovať do kurdskej enklávy Afrín na severe krajiny, kde Turecko už mesiac vedie ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov. Informovali o tom v utorok agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Sýrska štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých vidieť, ako približne 20 vozidiel vystrojených ťažkými samopalmi vchádza do Afrínu z blízkej dediny Nubul. Vozidlá prevážali mnoho ozbrojencov mávajúcich sýrskymi zástavami a pokrikujúcich provládne slogany.

Kurdskí predstavitelia v danej oblasti tento presun zatiaľ nijako nekomentovali.

 

Správy o vstupe provládnych síl do Afrínu prišli deň po tom, ako Turecko varovalo sýrsku vládu pred takýmto krokom. Tureckí vojaci sú podľa pondelkového vyhlásenia tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla pripravení bojovať s týmito bojovníkmi, pokiaľ by bolo ich cieľom chrániť kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie medzičasom popreli informáciu, že cez víkend uzavreli príslušnú dohodu so sýrskou vládou.

 

Sýrska štátna televízia v utorok podľa AP uviedla, že krátko po vstupe sýrskych provládnych síl do enklávy Afrín začali túto zónu ostreľovať turecké vojská. Iba niekoľko hodín predtým turecké médiá hlásili, že tureckým vojakom a spriazneným sýrskym opozičným silám sa podarilo vytvoriť prepojenie medzi Afrínom a blízkym mestom Azáz, ktoré takisto ovládajú Turci. Prevzatie kontroly nad uvedenou cestou v oblasti pri hranici s Tureckom potvrdila monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

 

Afrín doteraz ovládali kurdské milície YPG, ktoré sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies