Provládne sily už kontrolujú celé centrum Adenu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 16:15 • 2 min
Provládne sily už kontrolujú celé centrum Adenu

ADEN - Juhojemenské milície a jednotky armády podporované exilovou vládou získali kontrolu nad poslednou štvrťou v centre Adenu, ktorá bola doteraz v rukách šiitských povstalcov a ich spojencov.

slovakia

left justify in out

Skupina Južný odboj presadzujúca opätovné osamostatnenie Južného Jemenu o tom dnes informovala prostredníctvom svojho hovorcu Alího Ahmadího, ktorého citovala agentúra Reuters.


Jemenská exilová vláda ešte vo štvrtok vyhlásila strategický prístav Aden za oslobodený od povstalcov, menej intenzívne boje v časti Taváhí však podľa miestnych obyvateľov stále pokračovali. Boje o mesto vypukli ešte v marci, keď ho začali obliehať tzv. húsíovia sily spriaznené s bývalým prezidentom Alím Abdalláhom Sálihom. Povstalci vtedy vyhnali vládu medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorá našla útočisko v Saudskej Arábii. 


Bojovníci Južného odboja podľa hovorcu vstúpili do Taváhí na západnom okraji Adenského polostrova v nedeľu večer, pričom sa zmocnili tamojších budov rozhlasu a televízie, ako aj základní silových zložiek. Napriek tomu že Južný odboj a iné miestne skupiny majú podporu zo strany Hádího vlády, nie je zatiaľ jasné, či sa neskôr postavia za jeho prípadný návrat k moci. 


Do Adenu sa vo štvrtok vrátila prvá skupina jemenských exilových ministrov a predstaviteľov tajných služieb. Provládne sily medzitým pokračujú v bojoch okolo významných vojenských základní v oblasti Lahidž, pobrežnej provincii Abjan východne od Adenu, ako aj v meste Taíz, centrálnej provincii Márib a v okolí mesta Dáli severovýchodne od Adenu. 


Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc dnes pre agentúru AP uviedla, že najnovšie ostreľovanie adenskej okrajovej časti Dár Saad povstalcami si vyžiadalo takmer 100 mŕtvych a približne 200 zranených prevažne z radov civilistov. 


Podľa údajov OSN si prebiehajúca občianska vojna v Jemene vyžiadala už najmenej 3500 životov. Tento počet zahŕňa aj obete leteckých útokov na podporu Hádího vlády, ktoré vedie medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. V dôsledku konfliktu je na humanitárnu pomoc odkázaných viac ako 20 z 25 miliónov obyvateľov Jemenu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona