Provládne sily sa dostali k okraju Palmýry obsadenej Islamským štátom

NETKY.SK • 28 Február 2017, 15:36 • 2 min
Provládne sily sa dostali k okraju Palmýry obsadenej Islamským štátom

BEJRÚT - Vojaci sýrskej armády a spriazneného libanonského hnutia Hizballáh sa dostali k okraju mesta Palmýra, z ktorého sa snažia už druhýkrát za posledný vyhnať džihádistov z tzv. Islamského štátu (IS). Informovalo o tom dnes oblastné zoskupenie opozičných aktivistov, používajúce názov Palmýrsky koordinačný výbor.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Provládne sily, ktoré sprevádzajú iránski poradcovia, sa podľa výboru nachádzajú na príjazde do mesta z juhozápadného smeru, približne päť kilometrov od svetoznámej archeologickej lokality s antickými ruinami. Aktivisti tiež uviedli, že v ranných hodinách boli rôzne časti Palmýry terčom náletov.

 

Postup síl vedúcich ofenzívu proti IS v Palmýre hlásili aj médiá napojené na Hizballáh a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

 

Sýrska armáda oslobodila Palmýru s pomocou Ruska už v marci 2016, v decembri však toto púštne mesto preslávené antickými pamiatkami padlo opäť do rúk IS. Džihádisti vtedy využili situáciu, keď sa pozornosť velenia sýrskej armády a jej spojencov sústreďovala na mesto Aleppo.

 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo tento mesiac videozáznamy nasnímané dronom, ktoré dokumentujú ďalšie škody napáchané džihádistami na historických monumentoch v Palmýre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona