Provládne sily odrazili útok IŠ na ďalšie mesto v Anbáre

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 18:21 • 2 min
Provládne sily odrazili útok IŠ na ďalšie mesto v Anbáre

BAGDAD - Iracké vládne sily a spriaznené sunnitské klany v noci z pondelka na utorok odrazili útok militantov zo skupiny Islamský štát (IŠ) na mesto Chaldíja v provincii Anbár, ktoré sa nachádza medzi Fallúdžou a provinčným správnym centrom Ramádí.

slovakia

left justify in out

To sunnitskí fundamentalisti úplne ovládli počas uplynulého víkendu, a to po niekoľkých týždňoch prudkých bojov. Podľa miestneho klanového vodcu Rafího al-Fahdávího sa ofenzíva IŠ s cieľom dobyť Chaldíju začala krátko pred polnocou, pričom sa bojovníci zmocnili malej dediny v okolí mesta. Tvrdí však, že pri stretoch nezahynuli žiadni vojaci ani príslušníci miestnych milícií. Iracká vláda v utorok vyhlásila, že v koordinácii s provinčnou samosprávou v Anbáre začne poskytovať výzbroj tamojším sunnitom.

 

Militanti z IŠ v nedeľu oznámili, že získali kontrolu nad celým Ramádí ležiacim na rieke Eufrat, zhruba 100 kilometrov západne od Bagdadu. Udalosť predstavuje najvýraznejší úspech skupiny, odkedy proti nej začala počas minulého leta podnikať nálety koalícia na čele s USA. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) informoval, že v súvislosti s bojmi utieklo z Ramádí takmer 25-tisíc ľudí. Ramádí bolo jedným z mála miest v Anbáre, ktoré zostávalo až doteraz pod vládnou kontrolou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona