Provládne jednotky zabili pri Damasku 49 povstalcov

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 09:52 • 2 min
Provládne jednotky zabili pri Damasku 49 povstalcov

BEJRÚT - Najmenej 49 opozičných bojovníkov zahynulo pri nedeľňajšom útoku síl lojálnych sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi na ich postavenie pri strategicky dôležitej štvrti hlavného mesta Damask Adra. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

slovakia

left justify in out

Adra leží na trase, ktorú povstalci používali na pašovanie zbraní do Damasku. Asadove sily ju však pred niekoľkými mesiacmi dobyli a povstalci sa oblasť pokúšali opäť dostať pod svoju kontrolu.

Asadov režim sa snaží obsadiť pás územia od Damasku cez Homs až k pobrežiu Stredozemného mora. S pomocou ozbrojencov z libanonského hnutia Hizballáh zaznamenal v ostatnom čase sériu úspechov v provincii Homs a v blízkosti hlavného mesta.

SOHR ďalej informovalo o masakre 13 členov jednej sunnitskej rodiny, vrátane šiestich detí, v dedine Bajdá na severozápade Sýrie. Telá sa našli v jednej miestnosti vypáleného domu. Podľa spravodajcu BBC mohlo ísť o pomstu, keďže v neďalekom pobrežnom meste Bániás predtým prebiehali boje, v ktorých zahynuli bojovníci podporujúci Asada.

V obci Bajdá žijú sunnitskí moslimovia. Leží v pobrežnej provincii Tartús, kde dominujú menšinoví alaviti, ktorí sú odnožou šiitského islamu a z ich radov pochádza aj Asad. V oblasti došlo v máji k masakre členov viac ako 100 sunnitských rodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies