Provizórna hrádza na potoku Belá problém nevyrieši, záplavy sa vrátia

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:21 • 2 min
Provizórna hrádza na potoku Belá problém nevyrieši, záplavy sa vrátia

Provizórna hrádza na potoku Belá problém nevyrieši, záplavy sa vrátia

slovakia

left justify in out

img

Na potoku Belá v trenčianskej mestskej časti rovnakého názvu po júnových záplavách zvýšilo mesto Trenčín hrádzu asi o meter. Odstránilo tak bezprostredné nebezpečenstvo zaplavenia niekoľkých domov a sídla súkromnej spoločnosti. Domáci však tvrdia, že ide len o dočasné riešenie a problém vylievania potoka to definitívne nevyriešilo.
"Hrádzu potoka síce zvýšili, no problém to nevyrieši. Neďaleký cestný most totiž nemá dostatočný priepust a potok má malý spád. Po prívalových dažďoch sa zvýši hladina potoka, priepust pod mostom vodu zastaví a tá sa vylieva na obe strany," povedal Vladimír Zajac, ktorého dom je v najviac postihnutej časti a vytopilo ho už niekoľkokrát.
Ako dodal, problémom je aj erózna pôda z chmeľníc v okolí Soblahova, ktorú počas prudkých dažďov splaví do potoka a intenzívne ho zanáša. Riešením by podľa neho bola rekonštrukcia problematického mosta a prehĺbenie a vyspádovanie koryta potoka.
Podľa Kataríny Hrickovej je sypaná hrádza len provizórnym riešením, ktoré odsunie problém o dva - tri roky. "Zatiaľ spávame pokojne, no skôr či neskôr voda novovytvorenú hrádzu podmyje a problém sa bude opakovať," zdôraznila. Zároveň poukázala na záplavy v roku 2005, kedy im rozvodnený potok zalial dom i záhradu a takmer metrová voda im naplavila na pozemok asi 30-centimetrovú vrstvu bahna.
Ako povedal Jaroslav Klinčúch, majiteľ firmy bezprostredne susediacej s potokom, problém s vylievaním potoka Belá sa začal po tom, ako na jeho pravej strane pred niekoľkými rokmi postavili hypermarket.
"Pokiaľ nebolo postavené Tesco, tak celý ten areál slúžil ako polder. Za ním bol ďalší polder, kde popod železničnú vpusť vošla voda. Oni si spravili projekt na tisícročnú vodu, postavili tam perfektnú hrádzu a tým vlastne rozhodli, že keď voda stúpne, oni budú chránení a voda zaplaví nás," posťažoval sa Klinčúch s tým, že nepomohli ani námietky a sťažnosti, ktoré podali v rámci územného, stavebného a kolaudačného konania.
"Mesto Trenčín riešilo v spolupráci s armádou počas povodní krízový stav na potoku Belá umiestnením vriec s pieskom, ktoré zasypali kamením. Povodie Váhu prebagrovalo koryto, takže v prípade prívalových dažďov by mal byť potok bezpečnejší," povedala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságovás tým, že celkové náklady na zabezpečovacie práce na troch trenčianskych potokoch sa vyšplhali na 27.000 eur. Ako dodala, mesto riešilo len krízový stav, definitívne riešenie je na správcovi toku - Správe povodia Váhu.
Prečistenie koryta potoka je podľa riaditeľa Správy povodia stredného Váhu v Piešťanoch Milana Koščála len čiastkových riešením. "My tam máme pripravenú inú vec, ktorá by ten problém vyriešila - vybudovanie suchého poldra. Je to však otázka niekoľko tisíc eur a kedy na to budú peniaze, neviem," ozrejmil Koščál s tým, že i keď to znie tvrdo a kruto, dôležitejšie sú veci na juhu a východe Slovenska, ako niekoľko domov v Belej.
Pred poldrom pri potoku Belá by podľa neho určite mal prednosť suchý polder v Trenčianskej Turnej, ktorý by ochránil polovicu dediny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies