Protivzdušná obrana Saudskej Arábie zneškodnila sedem balistických rakiet vypálených z Jemenu

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 06:09 • 2 min
Protivzdušná obrana Saudskej Arábie zneškodnila sedem balistických rakiet vypálených z Jemenu

RIJÁD - Saudskoarabská protivzdušná obrana zneškodnila v nedeľu večer sedem balistických rakiet, z toho jednu nad hlavným mestom Rijád, ktoré z územia susedného Jemenu odpálili tamojší šiiskí povstalci známi ako húsíovia.

slovakia

left justify in out

V Rijáde zabili trosky jednu osobu - muža pôvodom z Egypta.

 

Incident v Rijáde sa odohral okolo 23.30 h miestneho času (22.30 h SELČ), keď metropolou otriaslo niekoľko hlasných výbuchov. Mnohí obyvatelia uviedli, že v ich bytoch sa triasli dvere a okná.

 

Plukovník Turkí bin Sálih Malkí, hovorca vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou, uviedol, že tri zo siedmich rakiet vypálených z Jemenu boli zacielené na Rijád, dve mierili na prístavné mesto Džázán a cieľom zvyšných dvoch boli mestá Chamís Mušajt a Nadžrán.

 

Protivzdušná obrana podľa Malkího zachytila všetky rakety skôr, ako dosiahli svoje ciele, no na niektoré obývané oblasti dopadli ich úlomky.

 

Na sociálnych sieťach bolo zverejnených niekoľko videí z Rijádu, ktoré zachytávajú štart rakiet protivzdušnej obrany i zneškodnenie nepriateľskej rakety. Najmenej jedna raketa obranného systému však minula svoj cieľ a dopadla na zem, čo spôsobilo jeden z výbuchov.

 

Húsíami ovládaná jemenská agentúra SABA oznámila, že povstalci vypálili na Saudskú Arábiu väčší počet rakiet. Jedna z nich typu Burkan-2H mala zasiahnuť medzinárodné letisko v Rijáde.

 

Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie intervenovala v Jemene v marci 2015 so zámerom poraziť Iránom podporovaných húsíov a vrátiť k moci medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. To sa jej však zatiaľ nepodarilo a vojna v tejto chudobnej krajine stále pokračuje.

 

Balistická raketa bola zachytená nad Rijádom aj vlani začiatkom novembra, na čo Saudská Arábia reagovala blokádou Jemenu. Najmenej jedna raketa, vypálená v nedeľu, sa však dostala k mestu podstatne bližšie ako tie predchádzajúce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies